0

Н ашенци изядоха баклавата на Одрин. "Българите заемат 80% от консумацията на десерти в града". Това обяви председателят на браншовата организация на търговците и занаятчиите в Одрин, Кемал Чинго, предаде sozcu.com.tr.

"Българите купуват много големи количества баклава и не си тръгват без да изпият по кафе", отбеляза собственикът на местна сладкарница Берат Каплан. Освен десерти нашенци пръскат големи суми и за козметични продукти.

Заради емигрантския отлив натоварването по граничните пунктове е отслабнало, имено това е и причината за туристическия наплив от България към Одрин. "Бизнесът върви добре, след емигрантския отлив започнаха да идват много наши гръцки и български клиенти, те представляват около 70-80% от клиентелата ни. Когато ги няма търговията е слаба", допълни Каплан.

По данни на Регионална дирекция "Тракия" през граничен пункт "Капъкуле" в Одрин са влезли малко над 32 хиляди нашенци от 9-и септември насам. "Когато идват в Одрин българите харчат между 1000 и 1500 лева за ден. Не разполагам със статистически данни, но това отчитат търговците в града", отбеляза Чингоз и допълни, че бизнесите трябва да бъдат разумни с цените, защото не бива да губят българската клиентела.