0

О тровен канабис залива Сърбия. Стоката идва от района на Косово и Метохия, както и от някои части на Албания. Внася се от албанци и подмамва с ниската си цена.

За това алармират от асоциацията Social Cannabis Club Belgrade, от където призовават за бързо легализиране на канабиса, за да се спре албанския внос. Според асоциацията, за разлика от по-голямата част от света, Сърбия изостава в това отношение. Твърди се, че с печалбата от нелегалната търговия се плаща на сепаратисти и за лобиране за независимостта на Косово.

Разтревожените представители на правителствената организация са категорични, че изследванията показват, че повечето от този албански канабис се пръска с много опасни средства, което води до последствия за здравето на ползвателя. Освен лошото качество на канабиса, който идва от района на Косово и Метохия е изключително ниско.

„Друг голям проблем е, че съдебната система е затрупана с дела за притежание на дребни количества канабис, вместо да се занимава с тежки престъпления. Арестува предимно деца и младежи с грам или по-малко марихуана, което допълнително води до пълен колапс на съдебната система“, категорични са от Social Cannabis Club Belgrade. От там подчертават, че трябва да се има предвид „многобройните ползи от това чудотворно растение, както и безспорните медицински данни за болестите, върху които има много благоприятно въздействие“. В обръщение до медиите от асоциацията призовават, че ако не по здравословни, то поне по търговски причини и пълнене на държавния бюджет, канабиса в Сърбия да бъде легализиран.