0

П о време на обиска на дома Доналд Тръмп, Мар-а-Лаго във Флорида в понеделник сутринта, агентите на ФБР претърсили дори гардероба на Мелания и прекарали няколко часа в личния кабинет на бившия президент на САЩ, като разбили сейфа му, пише NYP.

Според NYP заповедта за претърсване, използвана от ФБР за влизане в имотa в Палм Бийч, се фокусира единствено върху президентски записи и доказателства за класифицирана информация, съхранявана там.

Източник, близък до бившия президент, изрази загриженост, че агенти на ФБР или адвокати от Министерството на правосъдието, извършващи претърсването, може да са „подхвърлили неща“, тъй като не допуснаха на адвокатите на Тръмп в сградата  да наблюдават операцията, която продължи повече от девет часа.

Агентите в цивилни дрехи, които били повече от 30 от южния окръг на Флорида и полевия офис на ФБР във Вашингтон, претърсили цялата площ на дома на Тръмп, както и отделен офис и сейф и заключено складово помещение в сутерена в който се съхранявали 15 картонени кутии с материал от Белия дом.

Очевидец на нападението каза, че всички кутии са били конфискувани от федерални агенти в понеделник, но не е известно дали е взето нещо друго, тъй като ФБР не е предоставил подробен списък с предмети.

Кутиите съдържат документи и спомени от президентството на Тръмп, включително писма от Барак Обама и Ким Чен Ун, както и друга кореспонденция със световни лидери.

Юридически източник каза, че кутиите са били опаковани от администрацията и изпратени до Мар-а-Лаго, когато Тръмп напусна поста през януари 2020 г.

Адвокатите на Тръмп, водени от Евън Коркоран, са сътрудничили изцяло на федералните власти при връщането на документите на Националната администрация за архиви и записи, според източници.

Тръмп отказва да свидетелства за бизнес делата му