0

П очти 90% от хората в третата по население провинция на Китай вече са заразени с COVID-19, заяви високопоставен служител днес, докато страната се бори с безпрецедентно нарастване на случаите, предава БГНЕС. 

Кан Куанчън, директор на здравната комисия за централната провинция Хенан, заяви на пресконференция, че "към 6 януари 2023 г. процентът на заразените с COVID в провинцията е 89,0%".

При население от 99,4 млн. души, данните сочат, че около 88,5 млн. души в Хенан вече може да са заразени.

Посещенията в клиники за лечение на треска са достигнали своя връх на 19 декември, казва Кан, "след което са показали непрекъсната низходяща тенденция".

Китай се бори с рязкото увеличаване на броя на случаите на COVID след решението си от миналия месец да отмени продължилите години наред забрани, карантини и масови тестове, които засегнаха икономиката му и предизвикаха рядко срещани протести в цялата страна.

Пекин е твърдо решен да продължи с възобновяването, като в неделя отмени задължителната карантина за всички пристигащи от чужбина и отвори границата си с полуавтономния южен град Хонконг.

Очаква се обаче инфекциите да нараснат, тъй като в края на този месец страната празнува Лунната нова година, а милиони хора ще пътуват от големите градове, за да посетят уязвимите си възрастни роднини в провинцията.

По официални данни в първата вълна от предпразнични пътувания 34,7 млн. души са пътували в страната в събота - с една трета повече в сравнение с миналата година, според държавните медии.