0

Д жаред Къшнър, зет на Доналд Тръмп, потвърди, че е сключвал големи сделки с недвижими имоти в Албания и Сърбия, съобщи New York Times. 

Изглежда, че плановете на Къшнър на Балканите се осъществяват отчасти благодарение на връзките, изградени по времето, когато Тръмп беше на поста си. Къшнър, който е бил висш служител на Белия дом, заяви, че е работил по сделките с Ричард Гренел, който за кратко е бил директор на националното разузнаване при администрацията на Тръмп, а също така посланик в Германия и специален пратеник на Балканите.

Един от предложените проекти е да се развие остров край бреговете на Албания в луксозна туристическа дестинация. Докато вторият - луксозен хотел с 1500 жилищни единици и музей, в Белград, на мястото на бившия щаб на югославската армия, който от дълго време е празен, разрушен от бомбардировките на НАТО през 1999 г. И двата проекта включват земя, която сега се контролира от правителствата, което означава, че ще трябва да се финализира споразумение с чужди правителства.

Третият проект, също в Албания, ще бъде изграден на полуостров Зверенц - крайбрежна зона с площ от 1000 хектара в южната част на страната.

Участието на Къшнър ще се осъществи чрез неговата инвестиционна компания Affinity Partners, която разполага с 2 млрд. долара финансиране от Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, както и от други чуждестранни инвеститори.

Служител на Affinity Partners заяви, че не е установено дали саудитските средства могат да бъдат част от проектите, които зетят на Тръмп обмисля на Балканите. Той основа инвестиционната си компания, след като напусна работата си в Белия дом като старши съветник. Той се възползва от връзките, които е изградил в преговорите с правителствата в Близкия изток, които включват близки отношения с престолонаследника Мохамед бин Салман, фактическия владетел на Саудитска Арабия.

В крайна сметка Къшнър осигури 2 млрд. долара от суверенния фонд на Саудитска Арабия и още стотици милиони от фондовете за богатство в Обединените арабски емирства и Катар. Досега той е предприел малко публични стъпки за реално инвестиране на големи части от тези пари. Гренел също така е създал ценни връзки, докато е бил в правителството, включително такива, които изглежда са дали на екипа на Къшнър вътрешна информация за инвестиции на Балканите.

По време на работата си в администрацията на Тръмп Гренел е работил по разрешаването на споровете между Сърбия и Косово. В тези дискусии косвено участва и Албания, тъй като мнозинството от гражданите на Косово са етнически албанци, а Албания играе важна роля в регионалните дискусии.

Гренел е близък с Тръмп дори след като бившият президент напуска поста си, като публично го защитава. Гренел е заявил в частен разговор, че се надява да бъде държавен секретар при втора администрация на Тръмп.

Робърт Вайсман, президент на организацията Public Citizen, която проследява бизнес сделките, които смята за конфликт на интереси по време на управлението на Тръмп, заяви, че планираните сделки са неетични и само ще повдигнат нови въпроси пред семейство Тръмп, особено ако Тръмп бъде преизбран.

"На този етап от изборния цикъл Джаред Къшнър трябва да замрази всякакви нови инвестиционни планове", каза Вайсман. Участието на семейство Тръмп в чуждестранни бизнес сделки беше основен фокус по време на мандата на Тръмп, като критиците в крайна сметка заведоха съдебни дела и заявиха, че семейството се е облагодетелствало незаконно от чуждестранни плащания - наричани в Конституцията "бакшиши". Тези дела бяха отхвърлени като спорни от Върховния съд, когато републиканецът напусна поста си, но те биха могли да бъдат възобновени, ако той се върне в Белия дом.

Къшнър отхвърли всякакви предположения, че получава преференциално отношение заради времето, прекарано в правителството, или че някоя от работните му места е свързана с бившия президент. След като Тръмп напусна поста си, Къшнър и Иванка Тръмп посетиха Албания два пъти. Те посетиха страната заедно с Гренел и дори се срещнаха с албанския премиер Еди Рама. Триото се е фокусирало отчасти върху Сазан - средиземноморски остров на юг от Албания, който до края на Студената война е бил използван от Съветския съюз и комунистическото правителство на Албания като тайна военна база за подводници.

Планът е да се построят хотел и луксозни вили на острова.

Островът е само на половин час път с моторна лодка от Вльора, туристическа дестинация в Южна Албания, където правителството на Саудитска Арабия вече харчи пари за подобряване на електроснабдяването и други обществени услуги, за да подпомогне развитието на туризма в балканската страна.

Гренел, бивш сътрудник на Fox News и медиен консултант, е работил в тясно сътрудничество с Къшнър и неговата инвестиционна фирма. Той се опитва да превърне отношенията, които е изградил в Албания и на други места на Балканите, в лична изгода. Гренел се е връщал многократно в региона и се е срещал с лидери от хотелиерския бранш, както и с министър-председателя на Албания Еди Рама. С ежедневното управление на проекта ще се занимава Ашер Абесера, калифорнийски предприемач в областта на недвижимите имоти, който е реализирал проекти в Бруклин заедно с Къшнър.

В продължение на почти десетилетие Еди Рама настоява Сазан да се превърне в туристическа дестинация, както и да се търсят други начини за привличане на чуждестранни инвеститори в Албания с цел разширяване на туристическата икономика. Аурон Таре, бивш член на албанския парламент, който е служил като съветник на Рама, заведе Иванка Тръмп и Къшнър на остров Сазан през 2021 г. като част от посещение в Албания, което включваше круиз с яхта и разходка с хеликоптер. по крайбрежието. Таре заяви, че е обсъдил с двойката желанието им да развият Сазан, но да го направят по начин, който да запази историята и околната му среда.

Републиканският зет и Гренел са работили в тясно сътрудничество с албанския бизнесмен милиардер Шефкет Кастрати и неговия син Муса Кастрати. Техните инвестиции включват концесия за управление на международното летище в Тирана, верига бензиностанции в Албания, хотели и други бизнеси, според бизнес партньори и Кушнер. През октомври 2022 г. Шефкет Кастрати купува къща за 7,5 млн. долара в Индиън Крийк, Флорида, показват поземлените регистри - имот, който е близо до мястото, където сега живеят Иванка и Къшнър. Миналата година семейство Кастрати също така закупи хотел в квартал Брикел в Маями за 55 млн. долара от катарското кралско семейство. Муса Кастрати заяви, че ролята, която семейната му компания ще играе в албанските проекти на Къшнър, все още не е ясна, но вероятно ще включва помощ при изграждането на някои от комплексите.