0

С янката на покойния либийски лидер Муамар Кадафи продължава да преследва президента на Франция Никола Саркози, макар от смъртта му да е изминало повече от десетилетие. 

Толкова бе необходимо и на френската финансова прокуратура, за да внесе официално обвинение срещу него за незаконно финансиране на успешната му президентска кампания през 2007 г. В обвинението от десетки хиляди страници се твърди, че Кадафи е дал на Саркози 50 милиона евро, което е над два пъти повече от разрешеното финансиране по закон – 21 млн. Заедно с допълнителните обвинения предишният президент може да получи присъда от над 10 години затвор. 

Съвпадения

Разследването на либийската афера набра скорост през 2016 г., когато бизнесменът от френско-ливански произход Зиад Такиедине разкри, че е предавал на Никола Саркози и шефа на персонала му куфари от Либия, всеки с по пет милиона евро. Това е ставало броени месеци преди вече избраният президент и съпругата му Сесилия да успеят в нещо, в което се провали цялата европейска дипломация. Освобождаването на българските медици, обвинени от Кадафи в заразяване на либийски деца със СПИН в болницата в Бенгази.

Саркози бе избран за президент на 6 май 2007 г. На 24 юли 2007 г. той официално обяви, че при преговори с посредничеството на Франция и ЕС шестте български медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт в Либия, ще бъдат освободени. Още същия ден те пристигнаха в България с френски правителствен самолет, като бяха доведени от тогавашната първа дама на Франция Сесилия Саркози.

Отрича

През 2012 г. списанието Les Inrockuptibles публикува разследване, базирано на конфиденциални документи, в което се твърди, че Саркози е договорил много трудно тази сделка с Кадафи. В замяна на живота на българските медици той обещал на либийския лидер френска атомна централа. Години по-късно Сесилия, вече по фамилия Атиа, разказа за случилото се в биографична книга. „Това бе най-силното, интензивно и трудно изживяване в моя живот. Беше продължително – проведохме дълги преговори, две пътувания, второто от които продължи 45 часа. А разговорите бяха наистина сложни. Никола Саркози ми се довери. Смятах, че мога да помогна. И върнах медицинските сестри и лекаря", обобщава тя.

Самият Саркози отрича от десет години както твърденията, че е обещал на Кадафи АЕЦ, така и тези, че е получил от него 50 милиона евро.  „Между тези, които казват, че г-н Кадафи е платил моята кампания, и другите, които искат да му дадат ядрена централа, наистина ли вярвате, че бих направил всичко това, ако беше вярно?”, пита той риторично преди изборите през май 2021 г., когато загуби битката си за втори мандат в Елисейския дворец.

А сега по повод повдигнатите официално обвинения в политическа корупция каналът France24 напомня, че през 2007 г. вече като президент Никола Саркози приема с всички почести Муамар Кадафи в Париж. По-късно обаче Франция се обърна срещу него и бе лидер в бомбардировките на НАТО, които спомогнаха за свалянето на полковник Кадафи. 

* По статията работи Михайлина Димитрова