0

С еверна Корея е изстреляла днес междуконтинентална балистична ракета, пореден епизод от рекордна серия ракетни тестове през последните седмици, съобщи южнокорейската армия, цитирана от световните агенции.

Генералният щаб на южнокорейската армия смята, че Северна Корея е изстреляла междуконтинентална балистична ракета, заяви за Франс прес високопоставен военен служител, без да дава повече подробности.

Според Сеул КНДР е изстреляла балистична ракета към източните й териториални води, предаде Асошиейтед прес.

Предния ден КНДР изстреля балистична ракета и предупреди за „жесток военен отговор“ на усилията на САЩ да укрепят военното си присъствие в региона заедно със съюзниците си и каза, че Вашингтон „прави залог, за който ще съжалява“, предаде Ройтерс.

Японският министър-председател Фумио Кишида, който е на форум в Банкок, съобщи, че ракетата е паднала в изключителната икономическа зона на Япония, западно от остров Хокайдо.

Японското правителство съобщи, че ракетата е прелетяла около 1000 километра.

„Северна Корея изстреля балистична ракета. Предполага се, че е паднала в рамките на изключителната икономическа зона на нашата страна, западно от Хокайдо“, каза Кишида по японска телевизия.

Южнокорейските военни уточниха, че изстрелването е било осъществено в източна посока и по предварителни данни ракетата е била междуконтинентална.

Комитетът на началник щабовете на въоръжените сили на Република Корея обяви, че около 10:15 ч. местно време (03:15 ч. бълг.) е била изстреляна балистична ракета с голям обсег от района Сунан в Пхенян.

Властите в Южна Корея свикаха спешно заседание на Съвета за национална сигурност за обсъждане на ответни действия.