0

Н ово разрушително земетресение с магнитуд 7,8 бе регистрирано днес в окръг Кахраманмараш, Южна Турция, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, като се позова на Евросредиземноморския сеизмологичен център.

Според информация на сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул трусът е бил с магнитуд 7,5, а по данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) магнитудът на новия трус е бил 7,6.

Трусът е регистриран в град Елбистан в 13:23 ч. местно време (12:23 ч.). Земетресението е усетено в много окръзи в Турция.

Моментът на разлюляването бе отразен на живо от камерите на телевизионните екипи, отразяващи на място ситуацията след първия трус, регистриран рано тази сутрин.

По данни на АФАД новото земетресение е станало на дълбочина 7,6 км. Предприета е издирвателно-спасителна операция в района, като се взима предвид възможността за нови разрушения.

Това е поредното разрушително земетресение в района днес.

В 4:17 ч. (3:17 ч. българско време) в град Пазаржък, окръг Кахраманмараш, стана земетресение с магнитуд 7,7. Първоначално бе съобщено, че трусът е бил с магнитуд 7,4, но впоследствие Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) ревизира първоначалната си оценка, съобщи Анадолската агенция.

Първото земетресение доведе хиляди жертви и ранени, като тяхната бройка не спира да се увеличава.В резултат на труса бяха разрушени стотици сгради.

Граничещият със Сирия окръг Хатай бе сред най-тежко засегнатите от този трус места. Някои части на окръга изглеждат като военна зона. По пътищата са се образували дупки, в които пропадат цели автомобили. Пистата на летището в Хатай буквално се е разцепила наполовина.

В окръг Газиантеп рухна историческата крепост, построена преди над 2200 години и включена в списъка на световното наследство на Юнеско.

Щети претърпя и пристанище Искендерун в южната част на Турция, разрушени са части от неговия док.

Кадри от камери за видеонаблюдение показват момента, в който първото земетресение удря Централна Турция. На записа се вижда как земята се люлее и се чуват алармите на десетки коли в югоизточния град Сиверек.

Очевидци пък показаха на видео как рухва сграда в района на Халилие след мощния трус.

СЛЕД АДСКИЯ ТРУС ПРИ КОМШИИТЕ: ПАНИКА в Италия, чакат цунами! (ВИДЕО)

СЛЕД УЖАСЯВАЩОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ: България изпраща два "Спартана" със спасители в Турция

ЗЕМЯТА НЕ СПИРА ДА СЕ ЛЮЛЕЕ: След мощното земетресение в Турция, пет труса във Вранча за нощта