0

П ри влизането си в Белия дом настоящият президент на САЩ Джо Байдън избира сам декор за Овалния кабинет, който да отговаря на вкусовете му и да отдава почит на предшествениците, заемали най-висшия държавен пост в страната.

В кабинета на Байдън има както портрет, така и бюст на Ейбрахам Линкълн.

СЛЕД КАТО ГО ОБВИНИХА, ЧЕ ИМА ПРОБЛЕМИ С ПАМЕТТА: Байдън прати президента на Египет в Мексико

Оказва се, че връзката на семейство Байдън с 16-тия президент на САЩ и първия от редиците на Републиканската партия се простира далеч отвъд декорациите на работното място, съобщава The Washington Post, цитиран от TMZ.

Архивни документи разкриват, че Линкълн е помилвал прапрадядото на Джо Байдън след инцидент в редиците на армията отпреди 160 години.

Произшествието е станало във военен лагер през 1864 година, по време на Гражданската война в страната.

СЛЕД СМЪРТТА НА НАВАЛНИ: Байдън обвини Путин (ВИДЕО)

Пояснява се, че в една нощ прапрадядото на настоящия държавен глава е намушкал друг войник с нож след свада.

Протоколите от военния съд в Националния архив на САЩ описват подробно процеса срещу Моузес Дж. Робинет след сбиването му с цивилния служител от армията на Съюза Джон Дж. Александър на 21 март 1864 година.

Робинет бил обвинен в опит за убийство след инцидента във Вирджиния, при който двамата мъже се скарали, а Робинет извадил джобния си нож и нанесъл няколко рани на Александър, преди другарите им да успеят да ги разтърват.

РАЗМИНА МУ СЕ: Байдън умишлено скрил секретни документи, няма да го съдят

42-годишният мъж, който бил нает от армията като ветеринарен хирург, настоял, че Александър "можеше да ме нарани сериозно, ако не бях прибягнал до средствата, с които разполагах“.

Но военните съдии го осъдили на две години тежък труд. Трима армейски офицери подали петиция до Линкълн да отмени присъдата с аргументите, че тя е неоправдано сурова и че Робинет се е защитавал срещу човек, който "го превъзхожда по сила и размер“.

Линкълн се съгласил и подписал помилването на 1 септември същата година.