0

"Руският президент Владимир Путин няма интимна връзка с бившата гимнастичка Алина Кабаева", това каза бившият депутат от Държавната дума (долната камара на парламента в Москва) Иля Пономарьов, цитиран от украинската медия УНИАН.

Според опонента на руската власт историята за любовта между ексспортистката и политика е родена в Кремъл. "Инициатор на тази история е прессекретарят на първия президент на Руската федерация Борис Елцин (на власт от 1991 до 1999 г.), а по-късно сътрудник на настоящия държавен глава Сергей Ястржембски", допълни Пономарьов.

Както заяви руският опозиционер: "Новината" за любовта между Путин и Кабаева бе спусната от Ястржембски и публикувана във вестник "Московский корреспонедент" през лятото на 2008 г. Тогавашният премиер не хареса статията, той изпадна в ярост и изданието спря да излиза.  

"В интимно отношение Путин и Кабаева са добри приятели, но нищо повече", добави Пономарьов.

По думите на ексдепутата: "Двамата поддържат връзки в сферата на бизнеса. Спряганата за любовница всъщност е подставено лице на президента. Чрез нея Путин се сдобил с много луксозни имоти в чужбина".

Иля Понамарьов (роден 1975 г.) бе депутат от 2007 до 2016 г. Той бе единственият законодател в Държавната дума, който на 16 март 2014 г. гласува против руската анексия на украинския черноморски полуостров Крим. През същата година законодателят замина за САЩ. През 2016 г. той бе лишен от депутатски имунитет и срещу него бяха заведени няколко дела.

Пономарьов стана украински гражданин с указ на бившия държавен глава Петро Порошенко през 2019 г.