Б ългарската мекица се оказа по-популярна в света от мексиканския такос. Това сочи класация за най-популярните ястия на „Тейст Атлас“. Според нея в момента българското ястие е на 7-о място, а мексиканското е на 18-а позиция сред 20 популярни ястия. Местата обаче се променят в зависимост от броя на гласувалите за съответния продукт, както и оценките, дали за тях.
В описаните в сайта мекицата е представена като популярно българско ястие, което се консумира предимно на закуска, като върху нея се поръсва пудра захар, но може и с кисело мляко, мед, сирене или различни варианти на конфитюри. Ястието се приготвя обикновено от брашно, вода, сол, олио, яйца, кисело мляко и набухвател и се пържи в горещо олио.
Сред ястията, които изпреварват по популярност родната мекица, са италианската фонтина, което е традиционно сирене, суши, гръцки десерт, както и дюнер, но не с позната у нас питка, а в хлебче.
Познати
Сред популярните български ястия, които са представени на страницата на „Тейст Атлас“, са баница, панагюрска луканка, банска капама, пататник, филе „Елена“, торта „Гараш“, рибена чорба, вино сорт „Мавруд“ и други.
Според друга класация на същия сайт пътеводител на българската кухня е класиран на 33-то място сред стоте най-добри. Проучването се базира на 477 000 потребители, които са дали рейтинг за 15 400 храни, опитани в България. В проучването е посочено, че трябва да се опита баница със сирене, сарма, шопска салата, кисело мляко, лютеница. В страницата са посочени и ресторантите, които са проучвани.
