0

А мериканският атомен самолетоносач „Теодор Рузвелт“ пристигна в Южна Корея за тристранни учения заедно с Япония.

Трите държави започват маневрите в отговор на заплахите от Северна Корея, които ескалираха, след като тя сключи договор в сферата на сигурността с Русия, предаде Асошиейтед прес.

Пристигането на „Теодор Рузвелт“ заедно с придружаващата го ударна група в Пусан се случва ден след като Южна Корея извика руския посланик, за да протестира срещу споразумението между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, сключено по-рано тази седмица.

Споразумението предвижда взаимопомощ в сферата на отбраната в случай на война. Южна Корея казва, че договорът представлява заплаха за нейната сигурност и предупреди, че ще обмисли в отговор изпращането на въоръжение на Украйна, за да отблъсне руската инвазия – решение, което със сигурност ще развали отношенията ѝ с Москва, предаде БТА.

След срещата на министрите си на отбраната в Сингапур по-рано този месец, САЩ, Южна Корея и Япония обявиха ученията „Острие на свободата“.

Ударната група на „Теодор Рузвелт“ ще участва в маневри, които се очаква да започнат до края на месеца. Въоръжените сили на Южна Корея не са потвърдили детайлите около събитието.

Контраадмирал Кристофър Александър, командир на 9-а ударна група от самолетоносачи на САЩ, заяви, че учението цели засилването на тактическите умения на корабните екипажи и подобряване на оперативната съвместимост между военноморските сили на страните. Целта е „да сме сигурни, че сме готови да реагираме на всяка криза и непредвидени обстоятелства“, отбеляза контраадмиралът.

ВЕЧНА ДРУЖБА: Путин на гости на Северна Корея

Военноморските сили на Южна Корея казаха в изявление, че пристигането на самолетоносача "Рузвелт" демонстрира силната отбранителна позиция на съюзниците и „категоричната готовност да реагират на заплахите от Северна Корея“. Това става седем месеца след като друг самолетоносач на САЩ, „Карл Винсън“, пристигна в Южна Корея в демонстрация на сила срещу Пхенян.

Ударната група на „Теодор Рузвелт“ участва в тристранни учения с ВМС на Южна Корея и Япония през април в спорното Източнокитайско море, където се засилват опасенията около китайските териториални претенции, припомня АП.

На фона на засилващите се севернокорейски заплахи САЩ, Южна Корея и Япония разшириха своите комбинирани военни учения и засилиха демонстрацията на стратегическите военни възможности на САЩ в региона, за да принудят Северна Корея да свали напрежението. Освен това САЩ и Южна Корея модернизират своите способи за възпиране, като Сеул се надява на допълнителни гаранции, че Вашингтон бързо и решително ще използва ядрените си способности, за да защити своя съюзник при евентуална севернокорейска ядрена атака, отбелязва АП.