0

Н а 22 ноември 1963 г. президентът Джон Ф. Кенеди и съпругата му Джаки потеглят на обиколка с кабриолет по улиците на Далас, щата Тексас. Именно там проехтяват изстрелите, покосили президента на САЩ. 

Докато развълнувани тълпи от хора се бутат, за да зърнат първата двойка, агентът на тайните служби Пол Ландис се движи в колата зад тях и има пряк изглед най-шокиращото събитие на ХХ век. 60-години по-късно Ландис нарушава мълчанието, за да направи света съпричастен към момента на убийството на Кенеди, на което той е станал пряк свидетел. 

Този месец Ландис публикува книгата си „Последният свидетел“, завладяващ разказ за времето му в екипа на Кенеди - елитният отряд, чиято мисия е била да защитава президента и първата дама.

„Години наред сънувах кошмари как главата на президента експлодира пред мен, така че опитах да стоя настрана от цялата ситуация“, заяви Ландис пред DailyMail, говорейки ексклузивно от дома си в Кливланд, Охайо.

Интересното обаче е, че спомените му хвърлят съмнение върху официалната версия на Комисията Уорън за случилото се в 12:30 следобед в онзи слънчев есенен ден.

По-конкретно, спомените на Ландис са в противоречие с констатацията на Комисията, че един куршум – така нареченият „магически“ куршум – е успял да премине през Джон Ф. Кенеди, след което да удари губернатора на Тексас Джон Конали.

През годините мнозина намираха теория на Комисията за неубедителна, твърдейки, че траекторията не е възможна и че един куршум не би могъл да причини толкова много щети. Тя се изгражда на факта, че в носилката на Конъли е открит един куршум, който се предполага, че е преминал през тялото му. 

Въпреки това Ландис твърди, че това е куршум, намерен в задната част на президентската лимузина, забил се в горната част седалката. Според него доказателството е било преместено в създалия се хаос. Тази теория може да изглежда като незначителна подробност, но тези които вярват, че цялата истина за убийството на президента е останала скрита, са на мнение, че това е ново развитие по случая. 

В крайна сметка комисията Уорън стига до заключението, че три куршума са били изстреляни от един-единствен стрелец Лий Харви Осуалд с пушка Манлихер-Каркано, намерена на шестия етаж на Книгохранилището в Далас.  Един куршум е пропуснал целта си, като се смята, че е уцелил пътен знак, тъй като наблизо са открити фрагменти. Вторият - прословутият "магически" куршум - уцели JFK близо до основата на тила, леко вдясно от гръбнака. Магическият куршум излиза от предната част на шията на Кенеди и удря губернатор Конали, който е седнал точно пред Кенеди, наранявайки гърдите, китката и бедрото му. Разследването тогава установява, че Осуалд не е имал време да презареди оръжието, за да се прицели и в губернатора. Третият куршум попада в главата на президента Кенеди. 

Новите разкрития на агент Ландис обаче поставят констатацията на комисията Уорън под въпрос. Теориите, че е замесен втори стрелец съществуват през годините. По-специално, някои свидетели на покушението срещу президента твърдят, че са чули изстрели от близкия „тревист хълм“, придобил известност покрай филма на Оливър Стоун “JFK” с участието на Кевин Костнър. 

„Ако това е вярно, вероятността да е имало други стрелци става все по-голяма“, казва президентският историк и писател Джеймс Робеналт.

Въпреки това, Джералд Познър, който написа книгата от 2003 г. “Случаят е приключен: Лий Харви Осуалд ​​и убийството на Джон Ф. Кенеди”, коментира: „Това може да помогне за разрешаването на загадката на магическия куршум, но не съвсем.“

Сигурното е, че Пол Ландис е бил там, когато всичко се е случило. Той си спомня как чува първия изстрел до дясното си рамо и насочва поглед към президента. 

„Той се наведе леко наляво, към г-жа Кенеди, и си помислих, че се обръща, за да види откъде идва шумът. По това време не разбрах, че той е бил ударен от куршума, спомня си Ландис. 

“Чух втория изстрел. От моята позиция, застанал на стъпалото на втората кола в кортежа, не видях никаква реакция в кабриолета на президента, така че реших, че изстрелът е пропуснал целта си”, разказва той.

Междувременно колегата на Ландис, Клинт Хил, който също е бил във втората кола, се е задействал и е спринтирал напред, за да се качи на борда на лимузината, докато кортежът наближава подлез.

„Чух третия изстрел и видях как главата на президента експлодира в мъгла от кръв, плът и мозък и се наведох, за да не бъда опръскан“, продължава Ландис. „Третият изстрел дойде сравнително бързо след втория... и след това се втурнахме към болница „Паркланд Мемориъл“. 

Ландис разказва, че минути по-късно е видял първата дама да държи главата на президента в скута си.  Розовият костюм, който тя носи с подходяща шапка, е изцапан с кръвта на съпруга й.

„Попитах госпожа Кенеди дали мога да й помогна да стане и тя каза: „Не, не. Искам да остана с него”. Последвах Клинт Хил до задната седалка на лимузината и видях два фрагмента от куршум в локва кръв до г-жа Кенеди.

„Г-жа Кенеди в този момент се изправи, за да последва тялото на президента, което беше извадено. И там, където тя седеше, точно зад нея, на върха на седалката, имаше непокътнат куршум.

„Всички се съсредоточиха върху изваждането на тялото на президента от колата и хората започнаха да се струпват към лимузината, така че се страхувах, че този куршум може да изчезне в джоба на ловец на сувенири или че може да се изгуби. Нямаше кой да обезопаси местопрестъплението, така че внезапно реших да сложа куршума в джоба си“, признава той. 

Докато лекарите се борят за живота на Джон Ф. Кенеди в болницата, Ландис твърди, че е оставил куршума в носилката. 

„Хората започнаха да си тръгват и аз бръкнах в джоба си и поставих куршума до тялото на президента.“, разказва той. Малко по-късно новината, че Кенеди е убит обикаля света. 

Пол Ландис никога не е давал показания пред Комисията Уорън или ФБР, вместо това е предоставил две изявления на Тайните служби през седмицата след убийството, като сега признава, че не е споменал непокътнатия куршум. „Когато написах доклада си, бях под напрежение и не бях спал много дни“, разкрива той.

Измъчван от кошмари и спомени, Ландис напуска Тайните служби само седем месеца по-късно.„ Не прочетох нищо за убийството и отказах да мисля или да говоря за това, което съм направил. Просто предположих, че каквото и да измисли Комисията Уорън, това е отговорът на убийството", казва Ландис .Каквато и да е истината убийството на Кенеди слага край кариерата му в Сикрет сървис.

Разкритията на Пол Ланис обаче засилват конспирациите за втори килър освен Лий Харви Осуалд, стрелял по президента. Според мнозина версията му трябва да се проучи задълбочено.