0

П ървата дама Джил Байдън и държавният секретар Антъни Блинкен си навлякоха огромен гняв, след като връчиха на биологичен мъж от Аржентина награда за смели жени на 8 март - Международния ден на жената.

Тазгодишната церемония по връчването на Международните награди за смелост на жените в Белия дом отличи „11 изключителни жени от цял свят, които работят за изграждането на по-светло бъдеще за всички“, се казва в прессъобщение на Държавния департамент.

Аржентинката Алба Руеда беше представена на церемонията като „транссексуална жена, която беше изгонена от класните стаи, не е била допускана да се яви на изпити, отказани са й възможности за работа, подложена е на насилие и отхвърлена от семейството си. Но изправена пред тези предизвикателства, тя работи за прекратяване на насилието и дискриминацията срещу ЛГБТ общността в Аржентина".

В момента Руеда представител на Аржентина за сексуалната ориентация и половата идентичност в Министерството на външните работи, международната търговия и религията. Държавният департамент каза, че Руеда „активно води кампания за промяна на името на Националната женска конференция на „Многонационална конференция на жените и лесбийките, транссексуалните, бисексуалните, интерсексуалните и не-бинарните лица“.

Награжаването на Руеда предизвика вълна от критики в социалните мрежи. Журналитката Дана Льош обвини Джил Байдън, че се опита да изтрие жените, а губернаторката Сара Сандърс заяви, че демократите дори не знаят какво е жена.