0

У краинският президент Володимир Зеленски беше приветстван в Рим от държавния глава Серджо Матарела и от премиера Джорджа Мелони. В програмата е също аудиенция при папа Франциск. За посещението на Зеленски в Италия са взети изключителни мерки за сигурност.

Според източници от президентския дворец "Куиринал"  италианският държавен глава Серджо Матарела е потвърдил отново "пълната подкрепа на Италия за Украйна относно военната, финансова, хуманитарна помощ и реконструкция, в краткосрочен и дългосрочен план".

Зеленски благодарил със спонтанното желание да прегърне всички италианци.

От премиера Джорджа Мелони, той получи също потвърждение за широка подкрепа от страна на Италия. На съвместната пресконференция Мелони уточни, че Украйна е стратегическо място за европейската сигурност поради което: "Подкрепяме кандидатурата на Украйна за присъединяване към Евросъюза. Подкрепа, с която да бъде улеснено поетапното ѝ приемане с всички необходими за това реформи. Готови сме да подкрепим и активизиране на партньорството на Украйна с НАТО".

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски каза, че ще се направи всичко необходимо страната да бъде приета в ЕС, защото "Европа е много важна за нас".

Джорджа Мелони изрази задоволство, че Володимир Зеленски ще разговаря и с Папа Франциск, определяйки днешният ден в Рим важен за Украйна.