0

В сички осем внуци на покойната британска кралица Елизабет Втора се събраха днес край ковчега й на мълчаливо бдение, предаде АП.

Към синовете на новия крал Чарлз Трети - принцовете Уилям и Хари, се присъединиха шестимата им братовчеди: Зара Тиндъл и Питър Филипс - деца на принцеса Ан, дъщерите на принц Андрю - принцесите Биатрис и Юджини, и децата на принц Едуард - Лейди Луиз Уиндзор и Джеймс, виконт Севърн.

Принц Уилям, който вече е престолонаследник, стоеше с наведена глава край ковчега откъм главата, а брат му, принц Хари - от другата страна. Синовете на крал Чарлз Трети, които са военни ветерани, бяха във военни униформи.

Докато внуците на покойната кралица стояха на бдение, хората продължаваха да преминават покрай нейния ковчег, за да й отдадат последна почит, запазвайки мълчание.

Принц Хари, който е служил в Афганистан като офицер от британските въоръжени сили, носеше цивилни дрехи по време на пренасянето на ковчега на Елизабет Втора от Бъкингамския дворец до Уестминстър Хол в сряда, тъй като вече не изпълнява задължения като член на кралското семейство. Крал Чарлз Трети обаче е поискал от двамата си синове да носят на бдението своите военни униформи.

Дъщерите на принц Андрю отдадоха почит на своята "любима баба". "Ние, подобно на мнозина, мислехме, че ще бъдеш тук вечно. И ни липсваш ужасно на всички нас. Ти беше нашият матриарх, пътеводител, нашата любяща ръка и гръб, който ни водеше през този свят. Научи ни на толкова много и ние ще пазим тези уроци и спомени завинаги", написаха принцесите Биатрис и Юджини.