0

У крайна проведе учения за реакция при бедствия в близост до Запорожката АЕЦ, съобщиха местни служители, цитирани от Ройтерс.

Киев упорито твърди, че Русия планира "терористична атака" срещу централата, при която да се стигне до изтичане на радиация - нещо, което Москва отрича.

Юрий Малашко, управител на Запорожска област, където се намира атомната електроцентрала, каза, че ученията в град Запорожие и околностите му имат за цел да координират реакцията на всички служби при "кризисна ситуация" в централата.

Телевизионни кадри на Ройтерс показват спасители в жълто-бели защитни костюми и с противогази да използват дозиметри за проверка на леки коли и камиони за нива на радиация, и след това да почистват гумите преди автомобилите да преминат допълнително обеззаразяване в специални пунктове за измиване. На кадрите се вижда как мъж върху носилка бива вкаран в медицинска палатка под звуците на сирени.

"Разбира се, че е страшно. Страхувам се за семейството си, за детето си. Какво да правим? Много е страшно", каза 45-годишната Тетяна, когато спасители я провериха за радиация по време на учението.

Служители и службите за гражданска защита разработват сценарии за справяне с последствията от възможна авария в Запорожката АЕЦ и за това как да информират и евакуират населението. "Разглеждаме най-лошия сценарий, при който зоната на радиоактивно заразяване ще бъде по-голяма от 50 км. Това означава, че ще бъдат засегнати четири области", заяви пред медиите украинският заместник-министър на енергетиката Юрий Василенко.