0

А ржентинските власти изразяват загриженост за големия брой бременни рускини, които влизат в страната, за да родят там. Те смятат, че това е начин да се получи аржентински паспорт, предаде АП.

Тази седмица имиграционните власти забраниха на шест бременни жени от Русия да влязат в Аржентина, като се аргументираха, че те са  използвали фалшив претекст, че са туристки, каза пред местен новинарски канал Флоренсия Кариняно, национален директор по въпросите на миграцията.

Явлението

След започнали съдебни процедури в петък съдия даде зелена светлина на habeas corpus (юридическо нареждане да се доведе затворник пред съда, за да се установи дали е правилно задържан - бел.ред), за да позволи на шестте жени да влязат временно в Аржентина.

Бременните рускини станаха явление, което е очевидно за обществото в Аржентина през последните седмици.

"Количеството наистина е много голямо всеки ден, само снощи с последния полет на етиопските (авиолинии) влязоха 33 руски гражданки с бременност в 32-ра, 33-та и 34-та седмица", каза Кариняно.

Според него за последната година са влезли 21 757 руски граждани, включително около 10 500 бременни жени, а само през последните три месеца - 5819 жени, на които предстои да родят.

Причината

Всеки, който е роден на аржентинска земя, получава незабавно гражданство, а раждането на дете в страната ускорява процеса на получаване на гражданство от родителите.

В момента съдебната система разследва дали съществува някаква престъпна организация, която да вкарва рускини в Аржентина. Някои предполагат, че страната разполага с подходяща комбинация от облекчени имиграционни закони, безвизов режим за руски граждани, безплатно универсално здравеопазване и паспорт, който позволява достъп без виза до много страни.

Местни издания посочват, че след началото на войната в Украйна в Буенос Айрес са започнали да никнат като гъби различни „агенции“, създадени главно от по-ранни рускоезични имигранти, които предлагат съдействие за получаване на документи за постоянно пребиваване срещу от 2000 до 15 000 долара.

Без визи

Властите подчертават, че служителите нямат проблеми с руските граждани, които пристигат в Аржентина, но искат да се уверят, че те наистина имат планове да живеят в страната. Аржентина по традиция е отворена към имигрантите. Имиграционните служби бяха алармирани, след като в Словения бяха задържани руски шпиони с аржентински паспорти, каза Кариняно.

„Ако не започнем да контролираме на кого даваме паспорти, това, което ще се случи на нас, аржентинците, е, че ще започнат да искат визи за нас  навсякъде и паспортът ни вече няма да се ползва с доверие в другите държави'', подчертава Кариняно.

Сега аржентинците могат да влизат в 171 държави без виза.