0

Р уското министерство на отбраната днес предупреди Обединеното кралство във връзка с планиран полет на британски шпионски самолет над руска територия, като заяви, че военновъздушните сили на страната са получили заповед да предотвратят навлизането му, предаде Асошиейтед прес.

Острото изявление идва в разгара на напрежението между Русия и Запада във връзка с действията на Москва в Украйна.

Великобритания е изпратила уведомление за планиран полет на разузнавателен самолет Ар Си 135 (RC-135) по маршрут, който частично преминава над руска територия, казва руското министерство. "Смятаме това действие за съзнателна провокация", заяви руското ведомство и добави, че на руските военновъздушни сили е "възложена задачата да предотвратят нарушаването на руската граница". "Всички възможни последствия от тази съзнателна провокация ще са изцяло за сметка на британската страна", съобщи в изявление министерството, като не уточни кога и къде е планиран британският полет.

Източник от министерството на отбраната на Обединеното кралство отрича Великобритания да е искала разрешение за полет на шпионски самолет над територията на Русия, съобщи Ройтерс.

По-късно руското посолство във Великобритания разпространи съобщение за полет на британски разузнавателен самолет Боинг Ар си 135W Ривет Джойнт над Черно море по посока на руската територия, предаде ТАСС. Изявлението на посолството е илюстрирано със скрийншот от портала Флайтрадар24, според който самолетът е летял от запад на изток над Черно море и в дадения момент се е намирал юго-източно от Крим.

Руските власти вчера съобщиха, че руски изтребител е бил изпратен, за да прехване британски разузнавателен самолет Ар Си 135 (RC-135), който е пресякъл руската граница в близост до нос Святой, между Баренцево и Бяло море. Руският МиГ-31 е извел нарушителя от руското въздушно пространство, се казва още в изявлението.