0

У краинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че умишлено напада Полша, страна от НАТО.

"Това е руска ракетна атака срещу колективната сигурност", заяви той. "Това е много значителна ескалация. Трябва да действаме".

"Терорът не се ограничава до националните ни граници", каза той и добави, че е "само въпрос на време руската агресия да стигне по-далеч".

Зеленски, чиято страна не е член на НАТО, но има тесни връзки с алианса, заяви също, че ракетният обстрел срещу електропреносната мрежа на собствената му страна е "шамар в лицето на Г-20".

"Този акт на геноцид над украинците в отговор на моя мирен план е циничен шамар в лицето на Г-20 и на света", написа той в профилите си в социалните мрежи.

Докато Съветът за национална сигурност на Полша провежда извънредно заседание, правителството получава все повече изрази на подкрепа от съюзниците от НАТО.

Министърът на външните работи на Германия Аналена Баербок написа в Туитър: "Следим внимателно ситуацията и сме в контакт с нашите полски приятели и съюзници от НАТО".

Нидерландският министър-председател Марк Рюте също публикува съобщение в Туитър: "Сега е важно да се установи какво точно се е случило".

Френският президент Еманюел Макрон също заяви, че е в контакт с Полша и предвижда разговори по повод инцидента преди срещата на Г-20 утре.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че НАТО следи ситуацията в Полша, а съюзниците са в тясна консултация помежду си, предаде агенция Ройтерс.

По-рано официален представител на Алианса каза, че НАТО проверява съобщенията за взрив в Източна Полша, близо до украинската граница.

"Разглеждаме тези съобщения и координираме работата си с нашия съюзник Полша", каза представителят на НАТО, цитиран от Ройтерс.

Русия отрече изстреляни от нея ракети да са паднали в Полша днес, предаде ТАСС, като се позова на руското министерство на отбраната. В изявление ведомството нарече информацията "умишлена провокация" с цел разпространяване на фалшиви новини за Русия. Руското министерство на отбраната отрече въоръжените сили на страната да са изстрелвали ракети в района на полско-украинската граница.