0

С амолетът с председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на борда кацна в Тайван.

Делегацията включва още петима членове на Камарата от Демократическата партия, съобщават световните медии.

По-рано стана ясно, че самолетът е излетял от столицата на Малайзия Куала Лумпур. Както и че след посещението си в Малайзия тя планира да посети Тайван, въпреки напрежението с Китай.

В същото време се появи информация, че ескадрила от осем изтребителя F-15, ескортирани от пет самолета-цистерни, са вдигнати от американска база в Окинава, вероятно за да ескортират самолета с председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, съобщава NHK.

Появи се и информация, че Китай е вдигнал по тревога войски в очакване на посещението на Нанси Пелоси в Тайван и се наблюдава движение на междуконтинентални ракети. Китайски изтребители летят по разделителната линия с Тайван.

На 29 юли Нанси Пелоси отлетя за Азия на серия от работни посещения. Тайван не беше включен в програмата на пътуването, но медиите съобщиха за възможно посещение. 

По време на това пътуването си Пеловси трябва да посети Япония, Южна Корея, Малайзия и Сингапур, но по-късно стана известно, че Тайван може да бъде друга дестинация. Посещението на официален представител на острова може да е сигнал, че Съединените щати поставят под съмнение суверенитета на Пекин върху територията, а Вашингтон, според някои доклади, дори е готов да използва трик, за да осъществи посещението. И така, беше съобщено, че самолетът на Пелоси може да кацне на летището в Тайван, уж под претекст за неизправност. Китайското външно министерство заплаши Вашингтон със "сериозни последствия", ако това се случи.

Пентагонът информира по-рано Пелоси за сценариите, ако тя посети Тайван, след което Байдън каза пред репортери: „Военните не смятат, че това е добра идея в момента“. В същото време самият президент на САЩ не може да блокира пътуването на Пелоси като представител на Конгреса.

И КРЕМЪЛ СЕ НАМЕСИ: Солидарни сме с Китай за Тайван, САЩ търсят конфронтация

ЗАРАДИ ПЕЛОСИ: Заплаха за три бомби на летището в Тайпе