0

Н ови рекорди на пазара на горивата. Цената на газа на спот пазара в Европа стигна 261 евро за мегаватчас. Информацията за поскъпването идва на фона на новината, че руската компания „Газпром” спира подаването на газ по „Северен поток”.

На този фон България продължава да търси количества синьо гориво за октомври, ноември и декември. След като вчера служебната власт взе решението да купи един танкер с втечнен газ от американската компания „Шиниър”. Корабът ще бъде разтоварен в Турция.

Решението на служебния кабинет да купим само 1 от 7 възможни кораба беше аргументирано с липсата на възможност да бъдат разтоварени. Експертите обясняват, че Турция е направила жест към България, като се е съгласила корабът за октомври да бъде разтоварен там. Причината - липса на свързаност на газовите системи на двете страни. И трябва да се действа незабавно за доставките през останалите зимни месеци.

Договарянето на само един от седемте кораба с втечнен газ на „Шиниър”, експертите обясняват с високата цена на разтоварването и липсата на свободни дати. За да не се повтаря този пропуск, експертите съветват за две неща – да се резервират капацитети на Ревитуса  още от 1 октомври, когато започват търговете, както и да се действа по дългосрочни договори за доставка на втечнен газ.

„Без дългосрочно споразумение, както за междусистемно свързване, така и за доставка на природен газ за минимум 12 месеца, България няма да има първо достъп до сигурни доставки и ще трябва да купува месец за месец нужните количества, за да допълни микса си. И второ цената ще е много по-висока, отколкото бихме постигнали при дългосрочно споразумение за внос на втечнен газ”, каза Мартин Владимиров, Център за изследване на демокрацията.