0

Б ъдещият крал на Великобритания принц Джордж е започнал уроци по пилотиране на самолет, като първият му полет беше миналата седмица, предава Sun.

Принцът Уилям и Кейт Мидълтън присъстваха на събитието и гледаха как синът им се издига във въздуха и се връща безопасно на земята малко по-малко от час по-късно. Смята се, че полетът е бил подарък за 11-годишния престолонаследник преди отново да тръгне на училище.

Известно е, че прадядото на Джордж принц Филип е тренирал на същото летище за пилоти. Баща му Уилям пък е обучен пилот на хеликоптер и е участвал в мисии търсене и спасяване на кралските военновъздушни сили и въздушна линейка на Източна Англия.

Кралското семейство има дълга история на пилотиране на самолети. Принц Филип беше на 31 години, когато започна летателното си обучение в Уайт Уолтъм през ноември 1952 г. Той беше награден от началника на военновъздушния щаб старши маршал на частна церемония в Бъкингамския дворец през май 1953 г. И Уилям, и Хари са били в армейския кадетски корпус в колежа Итън и не са получавали уроци по летене, докато постъпиха в армията.

През 2009 г. Уилям, тогава 27-годишен, започва интензивна програма за обучение с Кралските военновъздушни сили. Бъдещият крал. първо се научи да управлява самолети с фиксирани крила, преди да премине към хеликоптери. През 2010 г. Уилям завършва обучението си като пилот на хеликоптер.