0

Р усия и Турция подписаха договор за доставка на Турция на втори полк от зенитно-ракетни системи (ЗРК) С-400, като документът предполага локализиране на производството на отделни компоненти на системата. Това заяви пред ТАСС ръководителят на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Русия Дмитрий Шугаев на международния форум „Армия-2022“.

"Искам да отбележа, че съответният договорен документ вече е подписан. Той, наред с други неща, предвижда локализиране на производството на отделни компоненти на системата. Системата за ПВО С-400 "Триумф" е уникална. И мога да кажа с пълна увереност, че няма причина да се смята, че в близките години която и да е държава ще създаде комплекс, който да се доближава до С-400 "Триумф", каза той.

Шугаев също отбеляза, че в момента тече практическото изпълнение на този договор. „Сложната политическа ситуация, която се създаде през тази година, се отрази негативно на някои аспекти на взаимодействието между руската страна и партньорите й. Въпреки това, военнотехническото сътрудничество с Турция се развива в съответствие с договореностите, постигнати между президентите на двете страни. Планираме да продължим да работим с турските партньори на прозрачна и взаимноизгодна основа“, каза той.

Русия и Турция подписаха договор за доставка на системи за противовъздушна отбрана С-400 през 2017 г. Турция беше първата страна от НАТО, която придоби тези системи от Русия. Решението на Анкара предизвика остра негативна реакция от страна на САЩ и алианса. Съединените щати не спират да се опитват да накарат Турция да се откаже от руски системи за противовъздушна отбрана. Вашингтон дори изключи Анкара от американската програма за производство на изтребител-бомбардировач пето поколение F-35, като ответна мярка. Освен това САЩ дълго време заплашваха Турция с въвеждането на редица едностранни санкции за закупуването на С-400, но не бързаха да предприемат тези стъпки, тъй като се опасяваха от по-нататъшно влошаване на отношенията с ключов съюзник в НАТО.