0

З апочна официалната церемония, на която президентът Владимир Путин обявява присъединяването към Русия на Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон.

По-рано през деня Путин подписа укази, с които признава независимостта на четирите области, в които бяха проведени референдуми за присъединяването им към Руската федерация.

На церемонията по подписването присъстват ръководителят на ДНР Денис Пушилин, ръководителят на ЛНР Леонид Пасечник, ръководителят на Запорожка област Евгений Балицки, както и ръководителят на Херсонска област Владимир Салдо. Всички те са назначени от Кремъл.

"Милиони хора направиха своя еднозначен избор по време на референдума", заяви в началото на речта си руският държавен глава. "Време е милионите жители на тези региони, които години наред бяха репресирани, да се завърнат в своето историческо отечество", допълни Путин, изтъквайки, че това са хора, които говорят руски език и имат самосъзнание на граждани на Русия.

След това той обяви минута мълчание в памет на загиналите "смели войници". "Загиналите по време на специални операции са героите на Русия. Те умряха, борейки се за земите ни", изтъкна Путин.

Владимир Путин обеща, че Русия ще възстанови разрушенията в градовете и селата на четирите региона и ще развие инфраструктурата, здравеопазването и образованието. "Така че всички граждани да се чувстват подкрепени всячески от нашата велика родина“, допълни той.

Президентът призова семействата на руските войници, техните жени и деца да разберат за какво се борят бащите, синовете и мъжете им. Повтаряйки твърденията, че Украйна принадлежи на Русия, той казва, че Западът просто търси начини да пречупи Русия, като подкрепя Украйна в нейната борба за независимост.

Очаквано той не пропусна критиките към САЩ и Запада, обвинявайки ги, че се опитват да поставя Русия на колене, още от разпадането на Съветския съюз насам.

"Искат да превземат Русия с техните нови валути и технологични разработки. Западът се опитва да отмени културата на Русия. Те са неспокойни, че съществува такава богата страна“, заяви Путин, изтъквайки огромните природни ресурси на Русия.