0

М инистерство на външните работи (МВнР) информира, че според метеорологичната прогноза за Ирландия има опасност от силен вятър и дъждове поради бурята „Джослин“ в редица райони. 

Ирландската национална метеорологична служба публикува съобщение за опасност от силни ветрове поради приближаването на бурята „Джослин“ към Ирландия, съобщиха от Ситуационния център на сайта на министерството. Очаква се да се развият много силни югозападни до западни ветрове със силни и разрушителни пориви.

Предупреждението на местните власти за района на Галуей и Майо е с оранжев код и с валидност до 00:00 ч. (местно време) на 24 януари. За района на Донегал предупреждението е за оранжев код с валидност до 02:00 ч. (местно време) на 24 януари.

В предупреждението се посочва, че съществува възможна опасност от големи крайбрежни вълни, много трудни условия за пътуване, паднали дървета, повреди на електропроводи.

При необходимост от съдействие, българските граждани в Република Ирландия, могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Дъблин, на следните номера: +353 01 660 32 93, +353 01 660 30 22. Сигнали може да се подават и на имейл адрес: Embassy.Dublin@mfa.bg 

През изминалите дни бурята „Иша“ връхлетя Обединеното кралство. Бурята наложи спиране на влакове и отлагане на полети, а хиляди домакинства бяха оставени без електрозахранване. Най-тежко засегната е Шотландия, където ураганни ветрове със скорост 144 км/ч предизвикаха спиране на железопътните услуги, а десетки полети от Единбург и Глазгоу бяха отменени. В Южна Англия също бяха засегнати жп услугите, включително връзката на Лондон с летище „Гетуик". Операторът на електропреносната мрежа на Великобритания „Ю Кей Пауър Нетуъркс“ обяви, че е възстановено електрозахранването в голяма част от засегнатите обекти в източната и югоизточната част на Англия, но около 45 000 домакинства в Северна Ирландия остават без електричество. В Шотландия железопътната инфраструктура няма да работи, докато релсовият път се проверява за увреждания в резултат на бурята.