0

У нгарският премиер Виктор Орбан отново разкритикува НАТО, като заяви пред журналисти, че Украйна не може да победи Русия с настоящата стратегия за подкрепа на Алианса. Той също така предупреди за тежки последици за европейската икономика.

„Тази война в тази форма не може да бъде спечелена“, каза Орбан, на съвместна пресконференция с австрийския канцлер Карл Нехамер във Виена. Орбан добави, че стратегията на страните от НАТО за подкрепа на Украйна с оръжия и обучение "досега е показала, че няма да доведе до успех".

„Без промяна на стратегията няма да има мир“, каза той, като предупреди, че без мир в Украйна целият Европейски съюз ще „бъде тласнат в ситуация на война“. „Не е ясно как можем да избегнем рецесията в ЕС, ако войната продължи“, добави Орбан.

И двамата лидери предупредиха срещу възможността от ембарго на Европейския съюз върху руския газ. „Срещнахме стена току-що и тази стена се нарича газово ембарго и бих предложил на ЕС да не удряме в тази стена“, каза Орбан, докато Нехамер предупреди, че такова ембарго „не е възможно“.

„Не само защото ние, като Австрия, сме зависими от руския газ. Германската индустрия също е зависима от руския газ. И ако германската индустрия се срине, австрийската промишленост се срива“, каза Нехамер, добавяйки, че тази ситуация може да доведе до „масова безработица“.

„Има много съобщения от Европейската комисия, но много малко се прилага“, каза той по отношение на действията на ЕС по енергийната криза, добавяйки, че няма „никакъв знак“ за прилагането на общата платформа за закупуване на газ, предложена от комисията на ЕС.

Той каза, че предвид настоящия натиск върху енергийния пазар, че „тази обща платформа ще бъде по-важна от всякога“.