0

П роиранското ливанско шиитско движение "Хизбула" обстрелва днес територията на Северен Израел със 140 ракети, ден след като лидерът на въоръжената групировка Хасан Насралла обеща да отмъсти на Израел за безпрецедентното нападение, при което бяха взривени стотици пейджъри и уоки-токита на членове на "Хизбула", предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на изявления на израелските военни и на въоръжената групировка.

БЪЛГАРСКА СЛЕДА: Гърмящите пейджъри на Хизбула били от наша фирма?

Агенция Ройтерс отбелязва, че към територията на Израел са били изстреляни даже 150 ракети, позовавайки се на съобщение на израелската обществена телевизия "Кан". Израелската служба за бърза помощ съобщи, че към момента няма данни за пострадали, информира БТА.

ОЩЕ ЕКСПЛОЗИИ В ЛИВАН: След пейджърите гърмят уоки-токита!

Израелските военни заявиха, че ракетите са дошли на три вълни днес следобед и са били насочени срещу обекти по границата с Ливан, отбелязва АП.

ЧУДОВИЩЕН САБОТАЖ: Стотици пейджъри на лекари се взривиха, над 2750 души са ранени!

От своя страна от "Хизбула" заявиха, че са използвали ракети от реактивна система за залпов огън "Катюша" при атаките срещу няколко цели по границата, включително няколко бази за противовъздушна отбрана, както и щаб на израелските бронетанкови войски, който според ливанската групировка е бил поразен за първи път. Ракетите са били изстреляни в отговор на израелските удари по села и домове в Южен Ливан, уточни групировката.

От 8 октомври, ден след началото на войната между Израел и палестинската въоръжена групировка "Хамас", "Хизбула" и израелските сили си разменят почти ежедневен огън. Днес обаче трансграничният обстрел бе по-интензивен от обикновено.

Вчера лидерът на "Хизбула" Хасан Насралла обеща да продължи да нанася ежедневни удари по Израел въпреки саботажа на комуникационните устройства на членовете на организацията по-рано тази седмица, който той определи като "тежък удар".

Атаките, за които групировката обвини Израел, бяха насочени срещу хиляди пейджъри и уоки-токита, принадлежащи на членове на "Хизбула", и засилиха опасенията, че близо едногодишният почти ежедневен обстрел по границата между "Хизбула" и Израел ще прерасне в открита война. Израел нито е потвърдил, нито е отрекъл участието си в нападенията.