0

К итай започва нови военни учения и патрули около Тайван в отговор на "сговора между Тайпе и Вашингтон", каза говорителят на китайското министерство на отбраната У Чиан.

В неделя делегация от американски конгресмени и сенатори пристигна на изненадваща визита в Тайпе, 12 след като това направи и председателят на камарата на представителите Нанси Пелоси. Официалните визити на Вашингтон на острова се считат от Пекин за грубо нарушаване на суверенитета на Китай.

„Бойното командване на източната зона на Китайската народноосвободителна армия организира съвместни бойни учения и патрули около Тайван с участието на различни клонове на армията, което трябва да бъде решителен отпор и възпиращ фактор за тайванско-американските тайни споразумения“, каза У Чиен на официалният акаунт на Министерството на отбраната в WeChat. Освен това официалният представител заяви, че посещението на американската делегация от конгресмени нарушава принципа на "един Китай".

„Това посещение сериозно нарушава принципа на „един Китай“ и разпоредбите на трите съвместни китайско-американски комюникета. Нарушава суверенитета и териториалната цялост на Китай, дава грешен сигнал на сепаратистките сили, защитаващи „независимостта на Тайван“, напълно разкрива лицето на САЩ като разрушител на мира и стабилността в Тайванския пролив“, подчерта той.

„Ние предупреждаваме Съединените щати и Демократичната прогресивна партия на Тайван, че опитите за поемане на контрол над КНР с помощта на Тайван са обречени на провал. Разчитането на независимост на Съединените щати е равносилно на самоубийство“, каза У Чиан.