0

Разярилият се скандал с жестокостта на общински служители от приюта в Благоевград към бездомни кучета стигна до Европейския парламент. Преди дни стана ясно, че има са арестувани четирима мъже и една жена, след като са хванати да превозват упоени кучета в багажник на автомобил. 

Евродепутатът Емил Радев оповести новината, че сме се прочули зад граница с шокиращото поведение на работещите в приюта към животните и призовава за разследване.

Ето какво написа в официалния си профил във Фейсбук:

"Информацията за изключителна жестокост към кучета в общинския приют за безстопанствени животни в Благоевград потресе българското общество и беше посрещната с тревога в Европейския парламент. 

В писмо до вътрешния министър и главния прокурор на България Интергрупата за хуманно отношение и опазване на животните, на която съм зам.-председател, призовава за задълбочено разследване. С колегите препоръчваме то да обхване и използваните ресурси за изграждане и поддръжка на приюта, особено ако финансирането е осигурено от ЕС. 

Настояваме да се предприемат необходимите превантивни, законодателни, административни и наказателни мерки, за да се предотвратят подобни престъпления в бъдеще. 

Страната ни е криминализирала жестокостта срещу гръбначни животни и e сред първите в ЕС, създали зоополиция. Този хуманен и успешен подход беше сочен за пример в Европа. За да има резултати обаче, не е достатъчно да ковем закони. Трябва да се гарантира и ефективното им прилагане", пише Радев.