0

П резидентът Байдън твърди, че е разговарял с покойния германски канцлер Хелмут Кол, който почина през 2017 г., през 2021 г., докато си припомня минали разговори по време на събития за набиране на средства. Гафът му е втори за седмица, след като по-рано заяви, че е разговарял с френския президент Франсоа Митеран, който е мъртъв от 30 години. 

На официално събитие в Ню Йорк Байдън разказа за срещата с Кол по време на първата му среща с лидерите на G7 като президент през 2021 година. Тогава се коментирал щурма на Капитолия и опита на Тръмп да попречи на встъпването на Байдън в длъжност. 

Байдън заяви, че покойният германски канцлер Кол го е попитал какво би казал, ако научил, че 1 000 души са нахлули в британския парламент в опит да откажат следващия премиер да встъпи в длъжност. 

На годишната среща не присъства Хелмут Кол, тъй като той умира четири години по-рано, а бившият канцлер Ангела Меркел. 

Гафът от сряда е подобен на този, който Байдън направи в неделя, след като обяви, че на същата среща на G7 е разговарял с френския президент Франсоа Митеран, който почина през 1996 година. 

„Седнах и казах „Америка се завърна“, каза Байдън пред публика в Лас Вегас. „И Митеран от Германия – имам предвид от Франция – ме погледна и каза…“, но не довърши изречението. 

Последните два разговора на Байдън с мъртъвци са само част от поредица озадачаващи негови коментари за покойници. 

На събитие през 2022 г. във Флорида Байдън обяви, че говорил с изобретателя на инсулина. „Колко от вас познават някой с диабет и се нуждае от инсулин?“ – попита Байдън присъстващите. „Знаете ли колко струва да се направи това инсулиново лекарство за диабет? … Беше изобретено от човек, който не го патентова, защото искаше да е достъпно за всички. Говорих с него, ОК?“

По времето, когато Байдън е роден през 1942 г., съоткривателите на инсулина Фредерик Бантинг и Джон Маклеод вече са мъртви. Чарлз Бест и Джеймс Колип, още двама съоткриватели на инсулина, са живи десетилетия след раждането на Байдън, но са посочени в патента, което противоречи на неговото изявление.

Малко преди разкритията във Флорида Байдън говори на конференция на Белия дом през септември 2022 година. Там той потърси в публиката покойната републиканка от щата Индиана Джаки Валорски, който загина в автомобилна катастрофа месец по-рано.

„Искам да благодаря на всички вас тук, включително на двупартийни избрани служители като … сенатор Браун, сенатор Букър, … Джаки… Тук ли сте? Къде е Джаки?“ - каза Байдън, докато я търсеше. 

По време на предизборната кампания през 2019 г. Байдън пък разказа, че британският премиер Маргарет Тачър, която почина през 2013 г. е разтревожена от перспективата Тръмп да спечели нов мандат.