0

С трогите и уморителни ограничения, наложени от Китай за спиране на разпространението на COVID-19, предизвикаха изблици на гняв, довели до сблъсъци на граждани със служители на правоприлагащите органи.

Видеоклипове, споделени в социалните медии, показват работници в завод за производство на iPhone в китайския град Джънджоу, които влизат в сблъсъци с полицаи и здравни работници, облечени в предпазни костюми.

Гневът, прераснал във физическа конфронтация, идва след седмици на строги ограничения, тъй като в Китай се наблюдава рязко увеличение на случаите на коронавирус, разпространяван на местно ниво.

Според неофициални източници над 100 000 души са били заключени в своите общежития в продължение на седмици. Много от тях стоят и без заплащане поради строгите COVID мерки.

Китайските здравни власти предупредиха да не се допуска "каквото и да е отслабване в превенцията и контрола на епидемиите".

"Китай е изправен пред сериозна и сложна ситуация, свързана с COVID-19, с по-широко разпространение и повече вериги на предаване на вируса", заяви във вторник Ми Фън, говорител на Националната здравна комисия.

Анализаторите смятат, че стриктното отношение към пандемията се е отразило негативно на втората по големина икономика в света.

При последната конфронтация протестиращите, за които се твърди, че са новоназначени служители, се оплакаха от "карантина без храна", а според съобщенията работодателят им не е изпълнил всички обещания.

Видеоклиповете, споделени от влиятелен потребител на социалните мрежи, показват здравни работници, облечени в предпазни костюми, и служители на най-голямата фабрика за iPhone в света - Foxconn, които се изправят лице в лице, крещят и дори удрят по кабините за изследване на нуклеинови киселини.

Достоверността на видеоклиповете не може да бъде потвърдена от независими източници. Официалните лица и държавните медии все още не са коментирали последните протести срещу коронавирусните ограничения.