0

"Ние, народът на САЩ" е празничната тема на Джил Байдън за украсата на Белия дом, чието предназначение е "хората" да видят себе си в орнаментите за елхата, камините, огледалата и декорациите "направи си сам", превърнали обществените пространства на официалната президентска резиденция в зимна страна на чудесата, предаде Асошиейтед прес. 

"Душата на нашата нация е и винаги е била "Ние, народът на САЩ", както започва преамбюлът на конституцията", каза Джил Байдън на събитие в Белия дом в чест на над 150-те доброволци, които поставяха украсата през дългия уикенд за Деня на благодарността. "Именно това вдъхнови тазгодишната празнична украса на Белия дом".

Сред декораторите са и две от сестрите на първата дама.

"Ценностите, които ни обединяват, могат да бъдат открити навсякъде около вас - вяра във възможностите, оптимизъм и единство", каза Джил Байдън. "Стая по стая, ние представяме това, което ни обединява по време на празниците и през цялата година". 

Общодостъпните стаи са посветени на обединяващите сили: почитане и възпоменание на починали близки, думи и истории, доброта и благодарност, храна и традиции, природа и отдих, песни и звуци, единство и надежда, вяра и светлина, и деца. 

Аромат на бор лъхва посетителите, когато влизат в Източното крило и се озовават пред дървета, украсени с огледални орнаменти "Златна звезда" с имената на загинали военнослужещи. 

Зимни дървета, горски животни и светещи фенери, поставени по протежение на коридора, допринасят за усещането за разходка в снега.  

Реплики на президентските домашни любимци - кучето Командир и котката Уилоу, посрещат гостите за първи път в края на коридора, пред отново да се появят в стаята Вермейл, която чества добротата и благодарността, и в държавната трапезария, акцентираща върху децата. 

Рецепти, предоставени от малката армия от доброволци-декоратори, украсяват камината на Китайската стая. Написаните на ръка - за ябълков чипс и пицеле, са семейни рецепти, споделени от първата дама.

Сътрудниците на Джил Байдън казват, че тя е почерпила вдъхновение от хората, които е срещнала, докато е пътувала из страната, и от основополагащите документи на нацията - Декларацията за независимост и Конституцията.

Копие на Декларацията за независимост е изложено в библиотеката. Винаги впечатляващият 136-килограмов джинджифилов Бял дом тази година включва захарно копие на Залата на независимостта във Филаделфия, където са подписани документите.

За да сътвори шедьовъра от джинджифилови и захарни бисквити, главният сладкар е използвал 20 листа тесто за захарни бисквити, 30 листа тесто за джинджифилови бисквити, 45 килограма пастиаж, 14 килограма шоколад, 18 килограма кралска глазура. 

Около 50 000 души се очаква да посетят Белия дом за празниците, в това число туристи и гости. Сред тях е президентът на Франция Еманюел Макрон. 
           
Празничната украса включва повече от 83 000 светещи лампички по дърветата, гирлянди и други декорации, 77 елхи и 25 венци извън Белия дом. Доброволците са използвали също над 12 000 орнамента, 4500 метра панделка и повече от 1600 камбанки. 

Някои от декорациите са саморъчно направени. Първата дама се надява те да вдъхновят хората да ги пресъздадат за себе си. Сред тях са пластмасови чаши, превърнати в камбанки, и елхички, направени от формички от пяна и тавички от магазините за един долар.  

Заснежени дървета запълват ъглите на Източната стая, която отразява природата и отдиха. Всяка камина пресъздава сцени от четирите национални парка: Гранд Каньон, Йелоустоун, Големите опушени планини и Шенандоа.

В Синята стая се издига официалната коледна елха на Белия дом - 5,6-метрова ела Конколор (сребриста ела) от Обърн, Пенсилвания. Тя е украсена така, че да представя единството и надеждата с ръчно изработени изображения на официалните птици от всички 57 територии, щати и окръг Колумбия.

Държавната трапезария е посветена на следващото поколение - децата, а на камината в нея са окачени коледните чорапи на семейство Байдън.