0

Х ънтър Байдън, син на американския президент Джо Байдън, заяви пред съда, че възнамерява да се признае за виновен по две обвинения в укриване на данъци, съобщават "Ню Йорк таймс" и Си Ен Ен.

Признанието му е част от споразумение, което може да предотврати присъда по обвинение, свързано с оръжие. Хънтър не е платил данъци върху доходи от над 1,5 милиона долара през 2017 г. и 2018 г., въпреки че е дължал над 100 000 долара, твърдят прокурори, предава Ройтерс. 

В отделно дело той е обвинен и в незаконно притежаване на огнестрелно оръжие при зависимост и употреба на контролирано вещество, а това е престъпление. По-младият Байдън е сключил споразумение с федералните прокурори в Делауеър за предварително отклонение от съдебен процес по това обвинение. 

Това е алтернатива на наказателното преследване, която позволява на обвиняемите да избегнат присъда или затвор. Признанието идва в момент, когато президентът демократ Байдън може да се изправи срещу бившия президент Доналд Тръмп, настоящ основен претендент за номинацията на републиканците за изборите през 2024 г.

От години републиканците обвиняват Хънтър Байдън, че е използвал политическата власт на баща си за лична изгода в сделките си в Украйна и Китай, въпреки че проверката на назначения от Тръмп прокурор на Делауеър Дейвид Вайс не е открила никакви доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Тръмп и неговите републикански съюзници отправиха обвинения за по-мекото отношение към Хънтър Байдън заради споразумението за признаване на вина миналия месец. Те от години обвиняват сина на Джо Байдън в търговия с влияние в чужбина, наред с други неща. 

Тези обвинения доведоха до започването на разследване от страна на Вайс, на когото в отклонение от обичайната практика беше позволено да остане на поста си, за да продължи проверката, след като Байдън победи Тръмп на изборите през 2020 г. Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд отхвърли твърденията за привилегировано отношение и заяви, че на Вайс е било предоставено пълното право да разследва Хънтър Байдън. Вайс също така е заявил, че никой не се е намесвал в процеса на разследването. 

Хънтър Байдън е работил като лобист, адвокат, консултант, инвестиционен банкер и художник. Той публично е обсъждал борбата си със зависимостите, включително алкохолизъм и употреба на кокаин.

Тръмп, който беше обвинен в Ню Йорк за предполагаемо фалшифициране на бизнес документи с цел плащане на подкуп на порнозвезда за нейното мълчание и е изправен пред федерални наказателни обвинения във Флорида за боравене с класифицирани документи след напускането на поста през 2021 г., разкритикува сделката на Хънтър Байдън с прокурорите като обикновена "глоба". 

Данъчните обвинения могат да доведат до присъда до 18 месеца, но според юридически експерти Хънтър Байдън едва ли ще влезе в затвора, тъй като няма предишни криминални прояви и е поел отговорност за действията си.