0

Р уският президент Владимир Путин спечели с убедителна победа на президентските избори в страната. Той събира подкрепата на 87% от избирателите, според данните от първия екзитпол.

Общата избирателна активност в цялата страна към 20:00 часа московско време (19:00 българско) е 73,33%, сочат данните на Централната избирателна комисия.

Гласуването приключи в Калининград, най-западната часова зона на Русия, след което бяха обявени първите предварителни резултати. Вотът се проведе на фона на вълна от атаки на украински дронове. 

Опашки от желаежи да дадат гласа си се образуваха пред избирателните секции в Москва и Санкт Петербург, след като руската опозиция призова хората колективно да пускат в урните невалидни бюлетини или да гласуват срещу Путин.

71-годишният Путин, бивш агент на КГБ, е на власт от последния ден на 1999 г. и ще удължи тоталния си контрол над страната поне до 2030 г. Ако изкара още един пълен мандат в Кремъл, той ще бъде на власт по-дълго от всеки руски лидер след Екатерина Велика през 18 век. Кремъл представи изборите като възможност за руснаците да покажат, че стоят зад войната срещу Украйна, където също се организира гласуване в окупираните от Русия райони.

Путин се кандидатира без реални опоненти, след като двама кандидати, които се противопоставиха на конфликта в Украйна, не бяха допуснати до участие във вота. Концерт на Червения площад обаче е организиран на 18 март. Ще бъдат отбелязани 10 години от анексирането на украинския полуостров Крим от страна на Русия - събитие, което вероятно ще послужи като честване на победата на Путин.

Тридневното гласуване беше помрачено от фатални нахлувания на руска територия от прокиевски саботажни групи и вандализъм в избирателните секции. Украински безпилотни апарати атакуваха най-малко осем руски региона през последното денонощие, като някои достигнаха и до района на Москва. Три летища, обслужващи столицата, за кратко спряха дейността, докато атака с дрон на юг предизвика пожар в петролна рафинерия. В контролираната от Русия част на Запорожка област на Украйна, където също се проведоха избори, „дронове камикадзе“ подпалиха избирателна секция, обобщава БГНЕС. 

По време на тридневните избори имаше много протести, с поредица от арести на руснаци, обвинени в изливане на боя в избирателните урни или палежи. 

Преди смъртта си в арктически затвор миналия месец опозиционният лидер Алексей Навални призова руснаците да гласуват колективно срещу Путин. На гроба на Навални в московско гробище хора положиха невалидни бюлетини с името му, написано върху тях, и цветя.

Всяко обществено несъгласие в Русия се наказва сурово от началото на офанзивата на Москва в Украйна на 24 февруари 2022 г. През последните три дни имаше многократни предупреждения от властите за сурови наказания срещу протестиращи. 

Киев заклейми изборите като нелегитимни и призова международната общност да отхвърли неизбежния нов шестгодишен мандат на Путин.