0

К абинетът на президента на Украйна Володимир Зеленски публикува проект за гаранции за сигурност на Украйна. Като гаранти Киев предлага страните от Европейския съюз, САЩ , Великобритания, Турция и други държави.

„Договорът ще обедини основната група съюзнически страни и Украйна. Тази група държави-гаранти може да се състои от САЩ, Великобритания, Канада, Полша, Италия, Германия, Франция, Австралия, Турция, както и страните от Северна Европа и Балтийските държави, Централна и Източна Европа“, пише в сайта на президентството.

В предложените от Киев гаранции се отбелязва, че „Украйна се нуждае от дългосрочни стабилни инвестиции в отбранително-промишлената база на страната, мащабен трансфер на оръжия и разузнавателна подкрепа от съюзниците, мисии за интензивно обучение и съвместни учения под егидата на Европейския съюз и НАТО“.

Посочва се още, че „пакетът от гаранции съдържа превантивни мерки от военен, финансов, инфраструктурен, технически, информационен характер“. Освен това документът може да съдържа допълнителни споразумения. Например споразумения за предоставяне на Украйна на модерни системи за противовъздушна и противоракетна отбрана, регионални споразумения за сигурност в Черно море и др.

Говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова коментира документа, като заяви, че неговата цел е да постави Европейския съюз "в робство", така че никога да не се възстанови. Захарова отбеляза, че голяма част от изброеното в гаранциите вече се изпълнява „Доставките на оръжие за Украйна от западните страни са постоянни, финансовата помощ, която Украйна получава сега във всичките й проявления“, каза тя.