0

Т урция може да реши да излезе от НАТО на фона на провокативните действия, насочени срещу страната, каза заместник-председателят на партия "Родина" Етем Санджак в интервю за "Айдънлик".

„Събитията ни принуждават да предприемаме такива действия. НАТО с провокациите си ни принуждава да го правим. Опитват се да ни противопоставят на съседката Гърция. Турция ще напусне НАТО след пет-шест месеца. Опитват се да ни въвлекат във водовъртежа на Близкия изток. Накрая виждате действия срещу Корана в Швеция и Холандия“, каза политикът.

Изказването му идва, след като стана ясно, че тристранните преговори за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО са прекратени за неопределено време по искане на Турция. Съобщава се, че все още не е определена датата за подновяване на преговорите. На свой ред шведският премиер Улф Кристерсон изрази надежда за бързо възстановяване на диалога с Анкара за присъединяване към НАТО на фона на влошените отношения между страните.

На 23 януари турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Швеция не трябва да чака подкрепа за кандидатурата си за членство в Алианса след скандални антитурски действия в Стокхолм.