0

Б ританското издание "Дейли Мейл" публикува информация, че е възможно над руския лидер да е бил извършен опит за атентат. Изданието се позовава на канал в Телеграм, който съобщава за събитията в Кремъл, предаде Глас нюз.

По време на движение под колата се чул силен трясък. Под лявата предна гума се появил и пушек.

Впоследствие кортежа на президента се изтеглил на безопасно място.

Според изданието това довело до поява на притеснения, че сигурността на Путин е компрометирана. Потвърждение на произшествието в други публикации няма.

"Дейли Мейл" не уточнява и кога е станал предполагаемият атентат.

Междувременно предстои срещата между Си Цзинпин, който пристигна в Узбекистан, и Владимир Путин.

 "Сън" посочва, че е имало множество арести от неговата служба за сигурност.

Съобщава се, че някои от бодигардовете на Путин "са изчезнали" на фона на твърдения, че секретната информация за движението на 69-годишния президент е компрометирана, според канала на General GVR Telegram.

Антикремълският канал твърди, че Путин се е връщал към официалната си резиденция в примамлив кортеж на фона на опасения за сигурността му.

„Резервният“ конвой се е състоял от пет бронирани коли, като се твърди, че Путин е бил в третата.

Не е ясно кога е извършен потенциалният опит за убийство и не е възможно незабавно да се провери твърдението, посочват изданията.

Каналът каза: „По пътя към резиденцията, на няколко километра, първата кола за ескорт беше блокирана от линейка, втората кола за ескорт мина наоколо, без да спира поради внезапното препятствие."

Твърди се, че в колата на Путин „е чул силен трясък от лявото предно колело, последван от силен дим“.

Генералът на SVR твърди, че автомобилът на Путин „въпреки проблемите с контрола“ си е проправил път от мястото на нападението, за да стигне до безопасността на резиденцията.

Междувременно каналът в Телеграм твърди, че подробностите за предполагаемата атака са „класифицирани“.

В него се добавя: „Ръководителят на личната охрана на президента (службата) и няколко други души са отстранени и са в ареста“, твърди каналът, без да назовава никого като източник.

„За движението на президента в този кортеж знаеха тесен кръг от хора и всички бяха от службата за сигурност на президента.

„След инцидента трима от тях изчезнаха. Това бяха хората, които бяха в първата кола от кортежа. Съдбата им в момента е неизвестна. Колата, с която са пътували, е намерена празна на няколко километра от инцидента."

Твърденията идват месец, след като Украйна заяви, че руският президент е оцелял при опит за убийство, след като е бил нападнат по време на пътуване.

Началникът на военното разузнаване на страната Кирило Буданов каза, че е имало "неуспешен опит" за убийство на Путин в началото на войната срещу Украйна . 

Миналия месец дъщерята на приятеля на Путин беше убита при атентат в кола бомба.

Дария Дугина, дъщеря на "идеологическия мозък" на Путин Александър Дугин , почина, докато баща й оцеля на косъм от взрива.

Дугин - смятан от някои за вдъхновител за  нахлуването в Украйна  - се връщаше с дъщеря си в  Москва  от фестивал, когато в последния момент си размени автомобила.