0

С пекулации, че ръководителят на частната армия „Вагнер“ Евгений Пригожин е инсценирал смъртта си, плъзнаха в западната преса. От своя страна руснаците обявиха, че атаката по самолета на Пригожин е дело на украински диверсанти. Наемниците на „Вагнер“ пък заплашиха да настъпят към Москва два месеца след неуспешния бунт срещу режима на Владимир Путин.

В сряда вечерта властите в Русия официално съобщиха, че лице с името Евгений Пригожин е пътувал на брода на частен самолет, разбил се в Тверска област, а малко по-късно потвърдиха, че лидерът на „Вагнер“ е сред загиналите. В Telegram канали, свързани с Пригожин, се появи информация, че катастрофата е причинена от „предатели“ в Русия.

ОФИЦИАЛНО: Москва потвърди смъртта на Пригожин, извозват телата на загиналите след цяла нощ огледи (СНИМКИ и ВИДЕО)

Според базирания в Лондон мозъчен тръст „Chatham House“ смъртта на Пригожин може да се окаже инсценировка. „Беше обявено, че пътник на име Евгений Пригожин е бил на борда – но също така е известно, че много хора са променили името си на Евгений Пригожин, като част от усилията му да замъгли пътуванията си. Нека не се изненадваме, ако той се появи скоро в ново видео от Африка”, пишат от организацията.

Причината за катастрофата към този момент остава неясна, като в руските социални медии се появиха слухове, че бомба може би е внесена на борда под формата на марково вино.

СЛЕД СМЪРТТА НА ПРИГОЖИН: Христо Грозев: Няма случай, в който Путин да нарече някого предател и да няма опит за ликвидиране

Междувременно изскочи смразяващо видео, в което бойците на „Вагнер“ се заканиха да отмъстят за смъртта на загиналия си лидер.

Появиха се и твърдения, че Пригожин може да е инсценирал собствената си смърт, след като втори самолет, свързан с „Вагнер“ и бил засечен от радари да лети на зигзаг на 60 мили северно от столицата.

СЛЕД СМЪРТТА НА ПРИГОЖИН: Байдън: Малко са събитията в Русия, зад които не стои Путин

Това няма да е първият път, когато Пригожин успява да изчезне. Той беше официално обявен за мъртъв в Африка през 2019 г., за да се появи отново преди нахлуването на Русия в Украйна.

Президентът Путин, който вчера награди герои от специалната военна операция на пищен концерт в Курск, все още не е коментирал смъртта на Пригожин.