0

Х утите публикуваха ново видео от отвлечения кораб "Галакси Лийдър" с двама българи на борда. Материалът показва инспекция на командващия военноморските сили на йеменските бунтовници.

Той обяви, че неговите сили са в готовност да атакуват всеки израелски кораб, който преминава през Бабелмандебския проток в южната част на Червено море.

Генерал Мухамад Абдулнаби се е качил на борда на "Галакси Лийдър" заедно с други военни и се е срещнал с екипажа, показват публикуваните кадри.

Чуват се възгласи "Победа за исляма". В неделя хутите заявиха, че са пленили товарния кораб "Галакси Лийдър", собственост на израелски бизнесмен, като ответна мярка на израелските действия в Ивицата Газа.

Четвърто денонощие няма контакт с отвлечения кораб “Galaxy Leader” с двама български моряци на борда. Вчера съдът беше локализиран от сателити в района на пристанищния град Ходейда. Хусите го атакуваха в неделя, тъй като собственикът на кораба е с израелско потекло.

Бунтовниците заявиха, че такава ще бъде съдбата на всеки кораб в Червено море, който е свързан с Тел Авив. Редица държави осъдиха действията на йеменските бунтовници, а българското външно министерство продължава да работи по установяването дипломатически отношения и евакуацията на сънародниците ни.

"Заявяваме на Ционистката общност, че Бабелмандебският проток е червена линия и не можем да останем бездейни. Всеки цивилен или военен кораб за нас е легитимна цел. Предупреждаваме съюзниците на ционисткия враг и тези, които му позволяват да премине през протока, че също са легитимна цел. Оставаме в пълна готовност и провеждаме бойни мисии, докато ционистите не прекратят нападенията над Газа", обяви генерал Мухамад Абдулнаби, ВМС на йеменските бунтовници.