0

Р уският президент Владимир Путин предупреди Запада за риска от ядрена война, ако изпратят свои войски да се бият за Украйна, заявявайки, че Москва разполага с оръжията да удари западни цели.

В годишната си реч за състоянието на нацията пред руския елит Путин каза, че твърденията, че Русия възнамерява да атакува Европа, са „глупости“, но предупреди, че страната му може да удари западните страни с ядрени оръжия.

РЕАЛНА ОПАСНОСТ: Ким Чен Ун заплаши да използва ядрени оръжия

Путин се позова на идея, издигната от френския президент Еманюел Макрон, който в понеделник каза, че възможността за изпращане на западни войски в Украйна „не може да бъде изключена“. Няколко европейски лидери бързо отхвърлиха предложението.

„Всичко, което те измислят сега, с което заплашват целия свят - означава използване на ядрени оръжия и следователно унищожаване на цивилизацията - те това не го ли разбират? Те трябва да разберат, че ние също имаме оръжия, които могат да поразяват цели на тяхна територия“, категоричен бе Путин.

ИМА ЛИ ТОПКИ? Илон Мъск спрял сателитите си над Крим, уплашен от руски ядрен удар

Той на няколко пъти вече повдига темата за ядрени оръжия откакто започна войната в Украйна.

Русия прехвърли тактически ядрени оръжия на Беларус миналата година, а тази година Русия започна да разработва ядрено космическо оръжие, което може да унищожи сателити.

Обръщението му продължи повече от два часа – счупвайки предишния му рекорд, според руската държавна медия ТАСС.

Северна Корея официално стана ядрена сила

Путин потвърди, че Русия ще засили военното си присъствие по западната си граница, за да „неутрализира заплахите“ от разширяването на НАТО, след като Финландия и Швеция се присъединиха към алианса след нахлуването на Москва в Украйна.