0

И лон Мъск тайно наредил на своите инженери да деактивират сателитните комуникации на Starlink над окупирания от Русия полуостров Крим миналата година, за да саботира украинска атака с дрон. 

Милиардерът бил притеснен, че ударът с подводен дрон, насочен срещу руския военноморски флот, ще ескалира напрежението и ще доведе до ядрена война, според откъс от предстоящата биография “Илон Мъск” на историка Уолтър Айзъксън. По този начин, Мъск смятал, че предотвратява "малък Пърл Харбър". 

Мъск обаче нарисува малко по-различна картина от тази, описана от Айзъксън, пише Politico. Според него сателитите в тези региони никога на са били включвани, защото той просто решил да не ги активира. 

Откъсът от биографичната книга, публикуван в Washington Post, показва пътя на Мъск от ревностен поддръжник до неохотен съюзник на Украйна.

Айзъксън пише, че Мъск изпаднал в паника, когато чул за планираната украинска атака, която използвала сателити Starlink, за да насочи шест дрона, пълни с експлозиви, към брега на Крим.

След като разговарял с руския посланик в Съединените щати, който му казал, че атака срещу Крим ще предизвика ядрен отговор, Мъск взел нещата в свои ръце и наредил на инженерите си да изключат покритието на Starlink „в рамките на 100 километра от брега на Крим”. Тези негови действия довели до осуетяване на украинската офанзивна мисия. Украинската реакция била незабавна - длъжностни лица започнали трескаво да търсят връзка с Мъск и да го молят да включи отново сателитите си, като посочили, че “ударът с подводни дронове е от решаващо значение за тяхната борба за свобода. 

Мъск обаче останал непоколебим. Според него Украйна „отива твърде далеч и предизвиква стратегическо поражение“, а също така не желаел сателитите му да бъдат използвани за нападателни цели.

Това е начало на добре документирано охлаждане на отношенията между украинските сили и космическия предприемач, който помагаше на Украйна да остане онлайн в началото на пълномащабната инвазия на Кремъл, чрез своите сателити Starlink, тъй като инфраструктура беше сериозно повредена от руснаците.

Когато Украйна премина в офанзива, Мъск започна да ограничава използването на на Starlink от украинската армия в контролирани от Русия региони и за контрол на дронове , като същевременно предупреди, че ще спре финансовата подкрепа на услугата. Аргументът му бе същият: предотвратяване на прерастването на конфликта в световна война.

„Имаше спешна заявка от правителствените власти за активиране на Starlink по целия път до Севастопол“, каза Мъск в собствената си социална мрежа “X” (бивша Twitter). 

„Очевидното намерение бе да се потопи по-голямата част от руския флот на котва. Ако се бях съгласил с тяхното искане, тогава SpaceX щеше да стане съучастник в голям акт на война и ескалация на конфликта.

Бившият президент на Русия Дмитрий Медведев пък похвали решението на Мъск да изключи Starlink по време на опита за офанзива на Украйна.

„Ако това, което Айзъксън е написал в книгата си, е вярно, тогава изглежда, че Мъск е последният адекватен ум в Северна Америка“, написа Медведев на Мъск в “X”. „Или най-малкото в неутралната по отношение на пола Америка той има топки”, заключи Медведев.

Потребителите на руските социални мрежи моментално взеха на подбив това изказване и започнаха да пускат забавни мемета с “топките” на милиардера. Руски експерти категорично отхвърлиха твърденията, направени в книгата на Айзъксън, като заявиха, че сателитите на бизнесмена не са спирали да работят в полза на украинците. Зевзеци пък отбелязаха, че Илон Мъск определено има топки, тъй като има три бивши съпруги и общо пет деца от тях. Спомената бе и неговата близка приятелка и Джони Деп - Амбър Хърд, която той защити в съда по време на процеса срещу бившия й мъж - актьора Джони Деп. 

От своя страна украинците го обвиниха, че е позволил ракети "Калибър" да бъдат изстреляни по градове в страната. „Това е цената на коктейл от невежество и голямо его“, заяви съветникът на президента Володимир Зеленски - Михайло Подоляк. 

Биографията “Илон Мъск” на професора историк и бивш редактор на списание “Тайм” Уолтър Айзъксън трябва да излезе на 12 септември.