0

П ротести и безредици избухнаха в най-големият заводски комплекс за производството на айфони в света, намиращ се в Китай, собственост на тайванския подизпълнител Фокскон, предадоха световните агенции, като се позоваха на видеокадри и снимки, разпространени в социалните мрежи "Туитър" и "Вейдо". Заводът е в град Чжънчжоу, в провинция Хънан, в централната част на страната.

На кадрите в социалните платформи се виждат множество работници, които преминават по улица. В района се виждат и полицейски сили за борба с безредиците. На кадрите се чува и как работниците скандират: "Да защитим правата си", докато стоят пред редица от полицаи и полицейска кола със запалени сигнали светлини. На други кадри се вижда работник да поваля на земята метално заграждение, докато онзи, който снима видеото, започва да крещи: "Те ни атакуват" и "Има гранати със сълзотворен газ".

На други кадри се виждат мъже с прътове да чупят камера за наблюдение и прозорци в пределите на комплекса. Снимка, направена през нощта, пък показва овъглени останки от метален портал.

Фокскон е голяма компания, която сглобява домакински електроуреди за много международни марки.

Тайванската фирма е основен подизпълнител на Епъл. В последно време обаче Фокскон изпитва затруднения заради нарастване на случаите на зараза с Ковид-19 в пределите на огромния индустриален обект в Чжънчжоу. Там работят над 200 000 души, които обитават жилища в пределите на заводския комплекс.

Заради случаите на зараза Фокскон реши да постави под локдаун обекта и работниците останаха вътре. Но това породи паника и стотици служители избягаха оттам, а бивши работници разказват, че има недостиг на храна за тези, които са останали вътре.

Тайванската компания Фокскон е най-големият работодател в частния сектор в Китай, с над един милион служители в страната, които работят в тридесетина фабрики и изследователски институти.