0

Н а руската журналистка Марина Овсянникова, добила популярност, с това че критикува офанзивата в Украйна на живо по телевизията, е наложена мярка домашен арест днес, в рамките на наказателно разследване, което може да доведе до затвор, обяви днес съд в Москва, цитиран от Франс прес.

"Окръжният съд в район Басманни удоволетвори искането на разследващите да наложи мярка за неотклонение домашен арест до 9 октомври", се казва в съобщение на съда. Овсянникова е обвинена в дискредитиране на армията във връзка със самостоятелната ѝ протестна акция в средата на юли, когато се появи близо до Кремъл с плакат, с който обвиняваше руските сили в извършване на злоупотреби в Украйна: "Още колко деца трябва да умрат, преди да спреш?", журналистката нарече президента Владимир Путин убиец, а неговите войници - фашисти, припомня Ройтерс.

Съгласно нов член в руския наказателен кодекс, приет след началото на конфликта за възпиране на критиките, Овсянникова рискува да получи до десет години затвор. 

По време на днешното заседание журналистката отново беше с плакат, този път с текст "Дано мъртвите деца (от конфликта в Украйна) ви преследват в сънищата ви", предаде АФП. 44-годишната Овсянникова беше арестувана в сряда в дома си. От края на юли, тя е била осъждана два пъти на глоби за дискредитиране на руската армия, най-вече заради текстове в социалните мрежи, критикуващи офанзивата в Украйна. Овсянникова доби популярност в средата на март, след като нахлу по време на ефир в студиото на прокремълския Първи телевизионен канал, за който работеше. Тя носеше плакат, осъждащ офанзивата в Украйна и "пропагандата" на медиите в страната, контролирани от властта.

Кадрите с проявата ѝ обиколиха света и много хора я поздравиха за нейната смелост, на фона на репресиите срещу всеки критичен глас в Русия. Отношението към нея в руската опозиция обаче не е единодушно, като не малко хора все още я упрекват за годините на работа за "Първи канал", смятан за рупор на Кремъл. След като работи няколко месеца в чужбина за германския в. "Велт", тя обяви в началото на миналия месец, че се е върнала в Русия, за да уреди спор, свързан с попечителството над двете ѝ деца.

Властите в Русия следят всеки критичен глас, който осъжда офанзивата в Украйна. Голям брой противници на действията на Москва са арестувани или бяха принудени да избягат от страната. Освен това, много независими медии бяха затворени, а най-големите чуждестранни социални мрежи - блокирани.