0

Ш естима пътници от полет 1282 на американската авиокомпания "Аляска Еърлайнс" внесоха иск срещу самолетостроителния гигант "Боинг", след като в петък над град Портланд, щата Орегон, се откъсна голям панел от фюзелажа на техния самолет, което доведе до разхерметизиране на кабината, предаде ДПА, цитирана от БНТ.

АД В НЕБЕТО: Самолет с голяма дупка кацна аварийно (ВИДЕО)

Шестимата пътници и член на семейството на един от тях са подали колективен иск във Върховния съд на окръг Кинг в Сиатъл, щата Вашингтон, твърдейки, че "Боинг" дължи на тях и на останалите 165 пътници на борда на полет 1282 обезщетение за нараняванията, получени по време на инцидента. Компанията превозвач "Аляска Еърлайнс" не се посочва като ответник в заведения иск.

Една от пътничките, чието име е посочено в иска, твърди, че главата ѝ се е разтърсила напред-назад по време на инцидента, в резултат на което е получила мозъчно сътресение, наранявания на меките тъкани на врата и гърба и кръвоизлив в едното ухо. Тя също така твърди, че кислородната ѝ маска изглежда не е работила.

Двама пътници, също включени в иска, заявяват, че са имали затруднения с дишането. Единият от тях казва, че е бил започнал да губи съзнание. Друг пътник заявява, че тъй като получава епилептични припадъци, предизвикани от стресови ситуации, е имал такъв, след като слязъл от самолета.

"Въпреки че всички се радват, че откъсването се е случило, докато екипажът все още е можел да приземи самолета безопасно, това кошмарно преживяване е причинило икономически, физически и продължаващи емоционални последици, които по разбираеми причини дълбоко засегнаха нашите клиенти, и е още една тревожна следа върху проблемните самолети от серията "737 Макс 9" на "Боинг", написа в изявление адвокатската кантора, която представлява пътниците.

СЛЕД КАТО СЕ ОТКЪРТИ ПРОЗОРЕЦ: Свалиха всички 65 самолета на компанията с авариралия Boeing

"Боинг" отказа да коментира съдебния иск. В изявленията си от началото на седмицата обаче компанията заяви, че подкрепя решението на Федералната авиационна администрация на САЩ за преустановяването на полетите на самолети от модела "737 Макс 9" и че "се стреми да гарантира, че всеки самолет отговаря на проектните спецификации и на най-високите стандарти за безопасност и качество".

Съдебният иск хвърля вината върху "Боинг", тъй като според ищците главният изпълнителен директор на компанията Дейв Калхун е признал, че откъсването на част от фюзелажа е било в резултат на нейна грешка. Колективният иск включва 171 пътници на борда на полет 1282 на "Аляска Еърлайнс", както и техните съпрузи или съпруги и регистрирани партньори.

Ищците искат да получат обезщетение, свързано с разходите за лечението на здравословното им състояние и нанесените при инцидента психологическите травми, както и да бъдат поети разноските по отмяната на плановете им за пътуване и пропуснатите работни ползи.