0

И зпълнителният директор на Tesla Илон Мъск вече не е най-богатият човек в света. Той отстъпи тази титла на председателя и главен изпълнителен директор на Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) Бернар Арно, пише CNBC, позовавайки се на индекса на милиардерите на Forbes, цитирано от Economic. Акциите на Tesla затвориха в понеделник с около 6.3% спад за деня.

Цената им се сви наполовина през тази година в резултат на разпродажбите, които се ускориха още повече след придобиването на Twitter от Мъск в сделка за 44 млрд. долара. Богатството на милиардера, свързано най-вече с акциите на Tesla, се увеличи вследствие на огромния им скок – само за две години те поскъпнаха с над 1000%.

Мъск държи титлата най-богат човек в света от септември 2021 г., когато изпревари основателя на Amazon Джеф Безос.

С активи, сред които превозни средства и семейни тръстове, Бернар Арно пък притежава малко над 60% от класа акции с право на глас в LVMH. Справка в индекса на Forbes, следящ състоянието на милиардерите в реално време, показва, че тази сутрин богатството на французина се оценява на 186.2 млрд. долара, докато това на Мъск се е свило още 3.9% до 181.3 млрд. долара.

Арно натрупа богатството си, изграждайки най-големия конгломерат за луксозни стоки в света, който включва марки като Louis Vuitton, Tiffany, Tag Heuer и Celine.

Според данни на FactSet Мъск в момента притежава 14.11% от акциите на Tesla в обращение с пазарна стойност от 530 млрд. долара. Арно отнема титлата на Мъск за втори път, след като преди седмица акциите на Tesla отново потънаха за кратко.

.

 .