0

У краинският президент Володимир Зеленски започна масова чистка в местна администрация. Това обяви самият той в Телеграм.

Той подчерта, че решенията касаят "ръководители от различни нива в министерства и други структури на централната власт, и в регионите, и в системата на правоохранителните органи".

Зеленски също така подписа указ за освобождаването от длъжност на заместник-началника на канцеларията на президента на Украйна Кирил Тимошенко.

Той беше замесен в няколко шумни конфликта, като най-големия беше с Владислав Атрошенко, кмет на разкъсвания град Чернигов, който се намира в епицентъра на военните действия.

От началото на годината Зеленски прави масова чистка в управлението на страната. На 21 януари „Украинска правда“ съобщи, че служители на Националното антикорупционно бюро на Украйна са задържали Василий Лозински, заместник-министър на инфраструктурата, общностите и териториите на Украйна, докато е получавал подкуп от 400 000 долара.

По-рано, на 17 януари, бившият съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Олексий Арестович заяви, че е подал молба за напускане.