0

П етимата българи, обвинени във Великобритания за шпионаж в полза на Русия, остават в ареста. Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова не се явиха лично в заседателната зала в Лондон вчера, а бяха включени чрез видеоконферентна връзка. Нашенците се намират в различни затвори, където ще останат до старта на процеса.

Обвинение

Петимата бяха обвинени в конспирация за шпионаж, наблюдение на хора и обекти, посочени от Русия. В обвинението включително става дума и за отвличане. Задържаните ще останат в затвора без възможност да бъдат пуснати под гаранция, защото представляват потенциална опасност и има вероятност да избягат, определиха магистратите. Следващото дело по случая ще бъде на 13 октомври в Централния наказателен съд. Срещу Русев, Джамбазов и Иванова при арестуването им бяха отправени и обвинения в притежание на фалшиви документи за самоличност. По информация на БНР в съдебната зала е присъствал и българският консул Николай Иванчев, въпреки че няма изрично искане за това от обвиняемите българи. Посолството ни в Лондон ще следи случая отблизо. Петимата души са обвинени, че са участвали в заговор с "лице, известно като Ян Марсалек“. Въпросният Ян е издирван в Германия по подозрения в измама. Смята се, че той е избягал и в момента се намира в Русия. Според властите във Великобритания Русев е получавал нареждания от него.

Скандал

Скандалът гръмна преди около месец. Оказа се, че трима от обвиняемите - Орлин, Бисер и Катрин, са били арестувани във Великобритания още през февруари месец в рамките на мащабно разследване, свързано с националната сигурност на Острова. Тримата са живеели от години в Обединеното кралство, като са се занимавали с различни професии и са обитавали различни адреси, най-често в покрайнините на градовете. Орлин Русев има история на бизнес сделки в Русия. Той се премества в Обединеното кралство през 2009 г. и работи три години в областта на финансовите услуги. Именно той е смятан за ръководител на групата. Бисер и Катрин са двойка и са живеели на един адрес. Във Великобритания живеят от около 10 години. Твърди се също, че Бисер и Катрин са управлявали обществена организация, предоставяща услуги на българите в страната. Едва преди седмица стана ясно, че за шпионския скандал са арестувани още двама нашенци - Стоянов и Габерова.