0

П резидентът на САЩ Джо Байдън внесе празнично настроение във Вашингтон, като запали светлините на Националната коледна елха пред Белия дом, предаде Асошиейтед прес.
 
Той и съпругата му Джил участваха в четвъртък в традиционната церемония за включване на лампичките на празничното дърво, разположено в Елипсата на Белия дом, известна като Президентския парк.  

"Весела Коледа на всички", пожела Джо Байдън, след като включи светлините. "Това е велика традиция". 

Тази година дървото е 12-метров норвежки смърч от националната гора Мононгахела в Западна Вирджиния. 

В началото на седмицата се появиха съмнения дали 101-годишната традиция ще продължи по план, след като дървото беше повалено от силен поривист вятър във вторник. 

Коледната елха обаче беше изправена отново в рамките на няколко часа. 

Церемонията по запалването на лампичките на елхата е празнична традиция в Белия дом, която включва обратно броене и музикални изпълнения. Дървото е инсталирано преди около две седмици на мястото на по-старо, което според парковата служба е развило гъбично заболяване, игличките му са станали кафяви и са опадали.

Нито едно от 58-те по-малки дървета, заобикалящи Националната коледна елха, не е пострадало. Около 20 орнамента са паднали, но не са се счупили. От Националната служба за опазване на околната среда обявиха в сряда, че екипите "монтират бетонни блокове и допълнителни кабели, за да обезопасят допълнително дървото".

Водещ на церемонията беше кънтри певецът Мики Гейтън, като имаше и музикална програма с участието на Сейнт Винсент, Джо Уолш, Дарън Крис и др. 

Вицепрезидентът Камала Харис и съпругът й Дъг Емхоф също присъстваха на церемонията в четвъртък.

В понеделник първата дама на САЩ Джил Байдън се включи в началото на празничния сезон във Вашингтон, като откри празничната украса на Белия дом. В сряда тя даде начало и на празнична ледена пързалка на Южната морава, на която децата могат да се забавляват и да играят хокей през целия декември.