0

В Турция бе обявен седемдневен национален траур за жертвите в опустошителните земетресения, които разтърсиха Югоизточен Анадол.

В изявление в профила си в социалните мрежи турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че от днес до 12 февруари в цяла Турция и в дипломатическите представителства зад граница националните флагове на Турция ще бъдат свалени наполовина.

Междувременно нарасна броят на жертвите.

По последни данни, които съобщи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа загинали са 1165 души, ранени са 11 119 души, а броят на разрушените сгради надхвърля 3475.

 В 4.17 ч. днес трус с магнитуд 7,8 по Рихтер (според някои данни 7.7 по рихтер) разтърси района на град Пазарджък, окръг Кахраманмараш, а часове по-късно, около 13.24 ч., ново силно земетресение с магнитуд 7,5 (според някои данни 7.6 по Рихтер) разлюля същия район. 

ЕС свиква кризисна среща на Интегрирания политически отговор при кризи заради земетресенията, които удариха Турция и Сирия. На срещата ще бъде обсъдена координацията на мерките за подкрепа на ЕС за засегнатите региони, съобщава BBC.

Заседанията на Интегрирания политически отговор при кризи обикновено включват съответните институции на ЕС и представители на всички държави-членки, засегнати от кризата.

ЕС обяви, че ще създаде и изпрати екипи за търсене и спасяване в Турция и ще предостави услугите на сателитната система „Коперник“.

По-рано върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел и комисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич заявиха, че ЕС е готов да подкрепи засегнатите в Сирия чрез своите програми за хуманитарна помощ. 

КОШМАРЪТ В ТУРЦИЯ: Нашенци разказаха за ужаса от опустошителното земетресение! (ВИДЕО)

КОШМАРЪТ НЯМА КРАЙ: Съседите пак се разлюляха мощно (СНИМКИ и ВИДЕО)

Българин в неизвестност след земетресенията в Турция